Halgaš: Na urýchlené očkovanie tehotných žien určite nie je dostatok informácií, čo sa týka hlavne bezpečnosti

0
Ondrej Halgaš, PhD., biochemik (Foto: O. Halgaš)

Odmeny za očkovanie, delenie ľudí na skupiny podľa toho či sú zaočkovaní, alebo z najrôznejších príčin očkovanie odmietajú – túto dobu žijeme. Ale – čo s tehotnými ženami? Je očkovanie pre túto špecifickú kategóriu bezpečné, alebo je bezpečnejšie s očkovaním počkať? Ondrej Halgaš, ktorý pôsobí na Torontskej univerzite, kde sa venuje sa štruktúrnej biológii a biomedicínskemu výskumu, je napriek výraznému spoločenskému tlaku, za opatrnosť.

“Na urýchlené očkovanie všetkých tehotných žien určite nie je dostatok informácii čo sa týka hlavne bezpečnosti. Tehotné ženy neboli, úplne prirodzene, ako veľmi špecifická skupina zahrnuté v pôvodných štúdiách, ktoré sa použili na pohotovostnú mimoriadnu registráciu týchto vakcín. Isté doplnkové dáta sa zverejňujú až teraz. Bolo zarážajúce ako ľahkovážne sa v januári opomínal základný princíp opatrnosti, keď sa bez akýchkoľvek dát očkoval aj tehotný zdravotnícky personál,” hovorí Halgaš. 

Informácie o bezpečnosti dostupných vakcín u tehotných žien sú podľa Ondreja Halgaša veľmi limitované. Ukazuje sa však, že ženy všeobecne majú asi trikrát častejší výskyt vedľajších účinkov po očkovaní ako muži. Informácie z viacerých medzinárodných databáz tiež naznačujú, že očkovanie u tehotných žien môže mať závažné vedľajšie účinky, ale ako často sa tieto účinky objavujú nie je zatiaľ úplne jasné.  

“Je tiež dôležité rozlišovať relatívne a absolútne riziko. V médiách sa často uvádza, že tehotné ženy majú niekoľkonásobne zvýšené riziko rôznych zdravotných komplikácii. To môže znieť alarmujúco, ale jedná sa o relatívne riziko oproti ženám v rovnakom veku, ktoré nie sú tehotné. Na to aby sme rozumeli skutočným rizikám pre tehotné ženy potrebujeme poznať absolútne riziko u žien v tejto vekovej kategórii. Vieme, že riziko ťažkého priebehu covidu je u mladších ľudí výrazne, výrazne menšie ako pri starých ľuďoch a ľuďoch s viacerými zdravotnými problémami ako sú obezita alebo cukrovka. Ak sa teda zohľadní nielen relatívne riziko ale aj absolútne riziko žien v danom veku, celkové riziko vážnych zdravotných komplikácii matky alebo plodu je stále nízke. To platí hlavne pre ženy, ktoré inak netrpia inými zdravotnými problémami. Treba tiež zdôrazniť, že keď sa uvádza relatívne riziko tehotných žien, ide o riziko žien, ktoré prakticky neboli liečené. Včasná liečba výrazne znižuje riziko ťažkého priebehu ochorenia a možných komplikácii,” myslí si O. Halgaš.

Pri očkovaní tehotných žien by bol tento odborník teda momentálne veľmi opatrný. Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne dobrá, riziko ochorenia je teda nízke. “Nie je teda dôvod pre väčšinu tehotných sa s očkovaním ponáhľať. Nasledujúce mesiace nám tiež povedia viac o bezpečnosti vakcín takže sa ženy budú vedieť lepšie rozhodnúť pre alebo proti očkovaniu,” vyhlásil Halgaš. 

- Reklama -