Austrália: Pre inváziu myší museli evakuovať väznicu

0
Invázia myší, ktoré spustošili rozsiahle oblasti východnej Austrálie, si vynútila evakuáciu väzenia. (Foto: SITA/ AP Photo/Rick Rycroft, File)

Invázia myší, ktoré spustošili rozsiahle oblasti východnej Austrálie, si vynútila evakuáciu väzenia. Asi 200 zamestnancov a 420 odsúdených z nápravného zariadenia vo Wellingtone v štáte Nový Južný Wales museli dočasne premiestniť do iných väzníc v regióne. Vrátia sa približne o desať dní, keď vo wellingtonskom väzení ukončia deratizačné práce, upratovanie a potrebné opravy.

Milióny myší už celé mesiace spôsobujú problémy v úrodnej oblasti najľudnatejšieho austrálskeho štátu. Požierajú vypestované plodiny či stohy sena, no napádajú aj domy, prevádzky, školy, nemocnice a väznice.

Medzi najčastejšie sťažnosti občanov patria aj nepríjemný zápach myšacieho moču či rozkladajúcich sa tiel uhynutých hlodavcov. Niektorí ľudia dokonca nahlásili, že ich myši uhryzli v posteli počas spánku. Mŕtve myši a ich exkrementy v odkvapoch striech navyše znečisťujú vodné nádrže poľnohospodárov a spôsobujú choroby.

Takéto invázie sa zvyčajne vyskytujú, keď po niekoľkých rokoch sucha nasleduje rok bohatý na dážď. Súčasná invázia je najhoršia, akú si mnohí ľudia v niektorých oblastiach pamätajú.

- Reklama -