Prevádzkovať vlakovú dopravu na trati Bratislava – Komárno má záujem deväť dopravcov

0
minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Foto: SITA/Úrad vlády SR)

Prevádzkovať vlakovú dopravu na trati Bratislava – Komárno má zatiaľ záujem deväť dopravcov. Ide o spoločnosti Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), RegioJet, České dráhy, Yosaria Trans, Arriva, Leo Express, Polregio, Raaberbahn a Bundesbahn Österreich. „Veľká súťaž na dopravcu na trati Bratislava – Komárno sa neskončila podľa mojich očakávaní, preto jedinou možnosťou, ktorá zostala, bolo rokovať napriamo. Oficiálne sme ohlásili, že ideme priamym zadaním hľadať dopravcu na trať Bratislava – Komárno,“ informoval na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal.

S dopravcami sa už ministerstvo stretlo, odprezentovalo im podmienky a dohodli sa na súťažnom dialógu. „Ešte do konca júna zverejníme rámcové kritériá, podľa ktorých budeme jednotlivé ponuky posudzovať. Samozrejme, aj dopravcovia dostali priestor na vlastné návrhy napríklad aj ku grafikonu,“ doplnil Doležal.

Priame rokovacie konanie je podľa ministra najbližšie k podmienkam trhovej súťaže. „V rámci pravidiel nemôžeme uzavrieť zmluvu na liberalizáciu skôr, ako bude rok zverejnená v európskom vestníku. To v praxi znamená, že máme rok na to, aby sme rokovali a dohodli čo najvýhodnejšiu zmluvu,“ konštatoval Doležal.

- Reklama -