Marcinková víta sankcie voči režimu Lukašenka

0
Poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková (Za ľudí). Foto: TASR

Predsedníčka Výboru Národnej rady SR (NR SR) pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (Za ľudí) víta rozhodnutie ministrov zahraničných vecí Európskej únie (EÚ), ktorí potvrdili tvrdé a rozsiahle sankcie voči represívnemu režimu Alexandra Lukašenka v Bielorusku. Ekonomické sektorové sankcie zamerané na tie oblasti hospodárstva, ktoré udržujú nelegitímny režim v Minsku pri živote, považuje za legitímny nástroj európskej zahraničnej politiky. Informuje o tom webová stránka NR SR.

Jediným legitímnym východiskom zo súčasnej situácie je podľa Marcinkovej inkluzívny politický dialóg smerujúci k novým spravodlivým, slobodným a demokratickým prezidentským voľbám, posilnenie podpory bieloruskej občianskej spoločnosti a pomoc perzekvovaným občanom a demokratickej opozícii. EÚ musí byť podľa nej nápomocná pri demokratickej tranzícii krajiny, hospodárskej obnove a nastolení spravodlivosti a vlády zákona.

Parlamentný výbor pre európske záležitosti na návrh Marcinkovej po vynútenom pristátí civilného lietadla v Minsku odsúdil tento krok bieloruskej administratívy. Pratasevič bol pasažierom lietadla spoločnosti Ryanair, ktoré v nedeľu 23. mája letelo z Atén do Vilniusu, no odklonili ho do bieloruskej metropoly Minsk pre údajnú bombovú hrozbu. Po pristátí novinára na letisku zatkli. Tlačová služba bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka informovala, že osobne nariadil, aby lietadlo sprevádzala do Minsku stíhačka MiG-29. Bombovú hrozbu podľa nej nahlásili, keď sa lietadlo nachádzalo nad bieloruským územím. Úrady neskôr uviedli, že v lietadle nenašli žiadne výbušniny.

- Reklama -