Košice: V U.S. Steel vyhlásili štrajkovú pohotovosť

0
U.S.Steel Košice (Autor: U.S.Steel Košice)

Odborári v spoločnosti U. S. Steel Košice vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Od marca tohto roku sa totiž nepodarilo zamestnávateľovi so zástupcami zamestnancov nájsť spoločnú reč pri vyjednávaní o obsahu mzdového dodatku k platnej kolektívnej zmluve. Po piatich kolách rokovaní tak odborári zavolali na ďalšie konanie sprostredkovateľa.

„Postupujeme v zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní. Štrajková pohotovosť nie je štrajk, ale prejav pripravenosti ho zrealizovať, ak to bude nevyhnutné,“ uviedol predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.

Spornou, ale podľa odborárov kľúčovou otázkou pri vyjednávaniach sa stala najmä otázka týždenného pracovného času zamestnancov, respektíve enormný tlak na jeho zvýšenie zo strany zamestnávateľa. Odborári požadujú zachovanie 35,50 hod./týždenne, teda súčasnej dĺžky týždenného pracovného času zamestnancov. K ďalším sporným návrhom patrí aj rast tarifnej mzdy zamestnancov pre tento rok a ďalšie benefity.

„Po ťažkých časoch zúriacej recesie v hutníctve v priestore Európskej únie, v časoch negatívnych ekonomických dopadov koronakrízy na našu spoločnosť a s prihliadnutím na ostatných, skutočne náročných 15 mesiacov, je pracovná doba v našej kolektívnej zmluve vnímaná ako naša nosná idea, pretože vplyv na kvalitu života pracujúceho zamestnanca má jednoznačne nielen výška mzdy, ale aj jeho podmienky v práci,“ dodal Varga.

Celý proces kolektívneho vyjednávania vo všetkých otvorených častiach, t.j. pracovný čas, mzdová oblasť i sociálne benefity, hodnotia odborári ako nesmierne náročný dialóg. „Každá strana má svoj jasný cieľ. Očakávaný kompromis je vždy možný, dôležitý je však pritom aj vzájomný rešpekt a vecná argumentácia,“ konštatoval Varga.

- Reklama -