Parlament: Dnešok by mal patriť aj návrhom z dielne rezortu zdravotníctva

0
minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Vládne návrhy z dielne ministerstva zdravotníctva by mali podľa programu poslanci prerokovať počas tretieho rokovacieho dňa 32. schôdze Národnej rady SR (NR SR).

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) má prísť plénu predstaviť v prvom čítaní návrh zákona o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve. Vďaka nemu by mal na Slovensku vzniknúť Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve. Fungovať by mal od začiatku budúceho roka a zamerať sa má na hodnotenie zdravotníckych technológií vchádzajúcich do kategorizačného procesu a taktiež na hodnotenie kvality, efektívnosti a udržateľnosti zdravotnej starostlivosti. Zdravotníckou technológiou sa pritom rozumie liek, zdravotnícka pomôcka, špeciálny zdravotnícky materiál, dietetická potravina, ale aj zdravotný výkon, prístroj alebo zariadenie určené na prevenciu, diagnostiku, či liečbu.

„Hlavnými dôvodmi pre zriadenie inštitútu sú nedostatočné kapacity Ministerstva zdravotníctva SR na celistvé a kvalitné hodnotenia zdravotníckych technológií a potreba nezávislých analýz hodnoty za peniaze v zdravotníctve, ktoré nepodliehajú politickým, priemyselným, či mediálnym tlakom,” uvádza sa v dôvodovej správe k zákonu. Predpokladané aktivity inštitútu by pritom mali viesť k úspore zdrojov verejného zdravotného poistenia odhadom nad tri milióny eur ročne. Financovanie inštitútu by malo byť zabezpečené cez príspevok z verejného zdravotného poistenia.

Do Národného registra zdravotníckych pracovníkov by sa mali doplniť údaje z Centrálneho registra zdravotníckych pracovníkov v ďalšom vzdelávaní. Umožniť by to mala novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá je momentálne v druhom čítaní. Štát chce tiež vytvoriť právny základ Národného registra prijímateľov zdravotnej starostlivosti. V praxi totiž absentuje dostatočné oddelenie administratívnych údajov pacienta od zdravotných údajov obsiahnutých v elektronickej zdravotnej knižke. Tieto údaje bude elektronická zdravotná knižka aj naďalej obsahovať, budú však do nej poskytované z Národného registra prijímateľov zdravotnej starostlivosti ako údajovej základne.

- Reklama -