Víťazom prezidentských volieb v Iráne sa stal chránenec ajatolláha Alího Chámeneího, Ebráhím Raís

0
Víťazom prezidentských volieb v Iráne sa stal chránenec najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alího Chámeneího, šéf justície Ebráhím Raísí. FOTO: (SITA/AP)

Víťazom prezidentských volieb v Iráne sa stal konzervatívny kandidát Ebráhím Raísí, ktorý je považovaný za chránenca najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alího Chámeneího. Jeho hlavný protikandidát, bývalý guvernér iránskej národnej banky Abdolnáser Hemmatí, uznal porážku a šéfovi iránskej justície Raísímu v sobotu k zvoleniu zagratuloval.

Raísí bude prvým iránskym prezidentom v úrade, na ktorého sa ešte pred nástupom do funkcie vzťahujú americké sankcie pre jeho podiel na masových popravách politických väzňov v roku 1988 a tiež pôsobenie na čele medzinárodne kritizovanej iránskej justície.

V približne 80-miliónovom Iráne je viac ako 59 miliónov oprávnených voličov. Podrobné údaje zatiaľ nie sú známe, no prieskumné agentúry odhadovali, že na voľbách sa zúčastní len 44 percent oprávnených voličov, teda najmenej od Islamskej revolúcie v roku 1979.

- Reklama -