Srí Lanka: Vláde pomáhajú s posudzovaním škôd z potopenej lode odborníci z EÚ

0
Kontajnerová loď prevážajúca chemikálie sa vo štvrtok takmer mesiac po požiari potopila pri hlavnom meste Srí Lanky, čo vyvoláva obavy z možnej ekologickej katastrofy. (Foto: SITA/ Sri Lanka Navy via AP)

Tím technických odborníkov z Európskej únie (EÚ) pomáha srílanskej vláde posúdiť škody, ktoré spôsobila potopená požiarom zničená nákladná loď na životnom prostredí. Odborníci v piatok diskutovali s poprednými predstaviteľmi krajiny a ďalšími zainteresovanými osobami.

V tíme sú traja odborníci, ktorých EÚ poslala prostredníctvom Programu Spojených národov pre životné prostredie na žiadosť Srí Lanky. Tá uviedla, že odborné znalosti v krajine nie sú dostatočné na presný výpočet škôd spôsobených v jej morskom prostredí a pobrežných oblastiach a tiež na jej hospodárstve.

Srílanské ministerstvo zahraničia informovalo, že odborníci budú úzko spolupracovať s vládnymi orgánmi. Piatkové stretnutie sa podľa rezortu sústredilo na to, ako by odborníci „mohli podporiť proces odporúčaniami o budúcich opatreniach, ktoré majú prijať kľúčové agentúry zainteresovaných strán“.

Foto: SITA/ Sri Lanka Navy via AP

Kontajnerová loď MV X-Press Pearl plaviaca sa pod singapurskou vlajkou začala horieť 20. mája, keď kotvila zhruba 18 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Kolombo a čakala na prístup do prístavu. Nachádzalo sa na nej do 1 500 kontajnerov, v ktorých bolo okrem iného 25 ton kyseliny dusičnej a ďalších chemikálií. Námorníctvo predpokladá, že požiar spôsobili chemikálie. Oheň, ktorý zničil väčšinu nákladu, sa podarilo uhasiť po 12 dňoch a loď sa následne začala potápať. Úsilie dostať loď do hlbších vôd ďalej od prístavu v Kolombe zlyhalo, keď sa potopila zadná časť plavidla a zostala na morskom dne. Úplne sa loď potopila vo štvrtok.

Panujú obavy, že by zostávajúce chemikálie a palivo z lode mohli poškodiť morský život. Už okolité pláže pritom znečistil odpad z požiaru. Najväčšie obavy vyvoláva zhruba 300 ton topného oleja, ktorý loď používala ako palivo. Podľa úradov však zrejme vyhorel počas požiaru. Srílanské úrady aj prevádzkovateľ lode X-Press Feeders tvrdia, že nezaznamenali únik paliva.

Srí Lanka predložila X-Press Feeders predbežnú pohľadávku vo výške 40 miliónov dolárov, aby pokryla časť nákladov na hasenie požiaru.

Foto: SITA/ Sri Lanka Navy via AP
- Reklama -