Česko: Poslanecká snemovňa schválila ústavné zakotvenie práva brániť život zbraňou

0
český premiér Andrej Babiš (Foto: TASR/AP)

Poslanci českého parlamentu v piatok schválili ústavné zakotvenie práva brániť sa aj druhých zbraňou. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz s tým, že tak spravili v treťom čítaní. Novelu musí ešte formálne schváliť Senát a podpísať prezident.

Dané doplnenie Listiny základných práv a slobôd vlani Poslaneckej snemovni predložil Senát. Listina základných práv a slobôd by podľa Senátu mala po novom obsahovať ustanovenie, že „právo brániť život svoj či život iného človeka i so zbraňou je zaručené za podmienok, ktoré stanoví zákon“. Podľa senátorov tiež posilní pozíciu Česka pri rokovaniach o ďalších unijných reguláciách.

Novela zavádza dve nové kategórie zbraní. Zbrojné pasy budú ale naďalej platiť desať rokov. Polícia bude najmenej raz za päť rokov preverovať, či držiteľ preukazu spĺňa zákonné podmienky.

Ako pripomínajú Novinky, novela vychádza z petície, ktorú podpísalo viac ako 100-tisíc ľudí, medzi nimi aj ústavných činiteľov. Poľovníci a ďalší majitelia zbraní ňou reagovali na snahu Európskej komisie obmedziť vlastníctvo zbraní.

- Reklama -