KĽDR: Kim Čong-un vyzval vládu, aby sa pripravila na konfrontáciu so Spojenými štátmi

0
severokórejský vodca Kim Čong-un (Foto: SITA/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severokórejský vodca Kim Čong-un prikázal svojej vláde, aby bola plne pripravená na konfrontáciu so Spojenými štátmi. Informovali o tom v piatok štátne médiá. V nariadení zverejnenom vo štvrtok Kim „zdôraznil nutnosť pripraviť sa na dialóg aj na konfrontáciu, osobitne sa naplno pripraviť na konfrontáciu“, uviedla severokórejská agentúra KCNA. Takáto príprava je potrebná v záujme ochrany dôstojnosti štátu a nezávislého vývoja, citovala ďalej agentúra. Krajina podľa Kima reaguje na politické smerovanie Washingtonu po nástupe administratívy prezidenta Joea Bidena.

V rokoch 2018 a 2019 viedol Kim sériu rozhovorov s Bidenovým predchodcom Donaldom Trumpom. Rokovania stroskotali, keď Trump odmietol Kimovu žiadosť o rozsiahle zmiernenie sankcií výmenou za čiastočné zníženie nukleárnych kapacít krajiny.

Bidenova administratíva od januárového nástupu do úradu pracuje na novom prístupe k severokórejskému jadrovému programu, ktorý označuje za vyvážený a praktický. Detaily nezverejnili. Predstavitelia administratívy však naznačili, že Biden sa bude snažiť o kompromis medzi Trumpovými priamymi stretnutiami so severokórejským vodcom a politikou „strategickej trpezlivosti“, ktorú vo vzťahu k nukleárnemu programu Pchjongjangu presadzoval bývalý prezident Barack Obama.

Skôr tento týždeň skupina ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 vyzvala na úplnú denuklearizáciu kórejského polostrova, ako aj na „preukázateľné a nezvratné opustenie jadrových a raketových programov Severnej Kórey“.

severokórejský vodca Kim Čong-un (Foto: SITA/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)
- Reklama -