Irán: Konajú sa prezidentské voľby, v ktorých sa očakáva nízka účasť a víťazstvo konzervatívneho kandidáta

0
Voliči odovzdávajú hlasy v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Teheráne v Iráne v piatok 18. júna 2021. (Foto: SITA/ AP Photo/Ebrahim Noroozi)

 V Iráne sa v piatok začali prezidentské voľby, v ktorých sa očakáva víťazstvo chránenca najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chámeneího. Sprevádza ich apatia verejnosti a výzvy na bojkot.

Štátna prieskumná agentúra a analytici pasujú za favorita spomedzi štvorice kandidátov konzervatívneho šéfa iránskej justície Ebráhíma Raísího. Jediným umierneným medzi nimi je bývalý guvernér iránskej národnej banky Abdolnáser Hemmatí. Ten však nedokázal získať podobnú podporu ako odchádzajúci Hasan Rúhání, ktorý už kandidovať nemohol, pretože slúži druhé funkčné obdobie.

Foto: SITA/ AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ak Raísí zvíťazí, bude prvým iránskym prezidentom v úrade, na ktorého sa ešte pred nástupom do funkcie vzťahujú americké sankcie pre jeho podiel na masových popravách politických väzňov v roku 1988 a tiež pôsobenie na čele medzinárodne kritizovanej iránskej justície.

Volebné miestnosti sa otvorili o siedmej ráno miestneho času a ako prvý v Teheráne odvolil ajatolláh Alí Chámeneí, ktorý ľudí vyzval, aby išli voliť. Hlasovanie však sprevádza apatia po tom, ako rada pod jeho vedením zamietla kandidatúru stoviek záujemcov, vrátane reformistov a ľudí spriaznených s Rúháním.

V približne 80-miliónovom Iráne je viac ako 59 miliónov oprávnených voličov, no prieskumné agentúry odhadujú očakávanú účasť len na 44 %, čo je najmenej od Islamskej revolúcie v roku 1979.

- Reklama -