Väčšina Európanov vníma očkovanie ako nástroj na ukončenie pandémie

0
Očkovanie. (Foto: SITA/ AP Photo/Aaron Favila)

Šesťdesiaťštyri percent obyvateľov Európskej únie (EÚ) vníma očkovanie ako nástroj, ktorý pomôže ukončiť pandémiu ochorenia COVID-19. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho rýchleho prieskumu Eurobarometra o postojoch k očkovaniu, podľa ktorého s týmto tvrdením súhlasí 68% Slovákov. V tlačovej správe o tom informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Eurobarometer sa venoval aj neochote ľudí v EÚ dať sa zaočkovať. Podľa výsledkov si 63 % respondentov myslí, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 neboli ešte dostatočne otestované, 57 % sa obáva vedľajších účinkov a 30 % pochybuje o ich účinnosti. Dvaja z desiatich občanov EÚ zase všeobecne odmietajú akékoľvek očkovanie.

Respondenti hodnotili aj účinnosť vakcinačných stratégií. Iba 26% Slovákov je spokojných s národnou očkovacou stratégiou, no spokojnosť s tým, ako zvládli očkovaciu stratégiu inštitúcie EÚ, vyjadrilo 40% slovenských respondentov.

Prieskum tiež analyzoval, ako ľudia na Slovensku vnímajú pozíciu EÚ v rámci zabezpečovania vakcín proti COVID-19. V priemere 66 % opýtaných Slovákov si myslí, že EÚ zohráva strategickú úlohu v rámci zabezpečovania daných očkovacích látok, zatiaľ čo 25 % respondentov s tým nesúhlasí. V EÚ s týmto nesúhlasí 19% opýtaných.

Prieskum sa uskutočnil v máji a zúčastnilo sa na ňom viac ako 26-tisíc Európanov z 27 členských štátov EÚ. Z tisíc slovenských respondentov takmer polovica patrila do skupiny ľudí, ktorí už sú zaočkovaní alebo sa chcú dať zaočkovať niekedy počas tohto roka.

- Reklama -