Potvrdil sa štvrtý prípad možného súvisu medzi očkovaním a úmrtím

0
Zdravotník drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca (Foto: TASR/AP)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) uzavrel štvrtý prípad možného súvisu medzi očkovaním a úmrtím. Išlo o pacienta vo veku 44 rokov, ktorý bol očkovaný prvou dávkou vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. Podľa pitevného záveru pacient zomrel na základe jeho existujúcich chronických ochorení a vzniknutých zdravotných komplikácií po očkovaní. ŠÚKL preto vyhodnotil súvis medzi očkovaním a úmrtím ako možný.

Ku dnešnému dňu eviduje ŠÚKL spolu štyri úmrtia v súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný (po vakcínach Comirnaty, COVID-19 Vaccine Moderna a Vaxzevria) a v jednom ako pravdepodobný (po vakcíne Vaxzevria). Pri iných uzavretých prípadoch, vrátane niektorých medializovaných, bol súvis vylúčený. „Aj ak súvis nebol potvrdený, ale úmrtie bolo štátnemu ústavu nahlásené, hlásenie zasielame spolu s jeho popisom do európskej databázy nežiaducich účinkov,” uviedol štátny ústav.

V súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19 štátny ústav k 17. júnu eviduje 6 130 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 495 závažných, čo predstavuje 8 %. K vakcíne Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech eviduje ŠÚKL 2 708 hlásení, z nich bolo 236 závažných. V prípade Moderny ide o 634 hlásení, z toho 41 závažných. K vakcíne AstraZeneca bolo zaevidovaných 2 741 hlásení, 217 bolo závažných. V prípade 47 hlásení nebol uvedený názov vakcíny a tejto údaj štátny ústav dožiadal.

Celkovo bolo na Slovensku k 16. júnu tohto roka prvou dávkou zaočkovaných 1 921 294 osôb, druhou dávkou 1 216 239 osôb.

- Reklama -