Hongkong: Editorov Apple Daily zatkli na základe zákona o národnej bezpečnosti

0
redakcia Apple Daily (Foto: SITA/ AP Photo/Kin Cheung)

Hongkonská polícia vo štvrtok po prvý raz využila zákon o národnej bezpečnosti proti prodemokratickým novinám. V súvislosti s obvineniami zo spolupráce so zahraničnými silami následne zadržali piatich editorov a manažérov novín Apple Daily.

Polícia tvrdí, že má dôkazy, že viac ako 30 článkov publikovaných Apple Daily hralo „kľúčovú rolu“ v spiknutí sa so zahraničnými krajinami s cieľom uvaliť sankcie na Čínu a Hongkong v reakcii na zásah proti občianskym právam v poloautonómnom meste.

Apple Daily často kritizoval vlády Číny a Hongkongu za upevňovanie kontroly nad mestom a nedodržanie sľubov Pekingu, že si územie môže 50 rokov zachovať svoje slobody, keď ho v roku 1997 prevzali spod britskej správy.

Zakladateľ Apple Daily Jimmy Lai si v súčasnosti odpykáva 20-mesačné väzenie za rolu v nepovolených zhromaždeniach z roku 2019.

Polícia tiež zmrazila majetok v hodnote 18 miliónov hongkonských dolárov patriaci trom spoločnostiam napojeným na Apple Daily. Na raziách a prehľadávaní kancelárií Apple Daily sa podieľalo viac ako 200 policajtov.

Hongkonský minister pre bezpečnosť John Lee na tlačovej konferencii informoval, že polícia bude vyšetrovať ľudí zo spoločností Apple Daily aj ďalších, aby zistila, či sa podieľali na podnecovaní alebo financovaní prečinov. Zásah proti editorom a manažérom Apple Daily pritom podľa neho nesúvisí s „normálnou žurnalistickou prácou“, ale je namierený proti používaniu novinárskej práce ako „nástroja na ohrozenie národnej bezpečnosti“. Ľudí zároveň varoval, aby sa vyhýbali vyšetrovaným osobám, pretože to nie sú „normálni novinári“.

Zákon o národnej bezpečnosti, ktorý v Hongkongu zaviedol Peking, zakazuje snahy o odtrhnutie, podvratnú činnosť, terorizmus a spolčovanie sa so zahraničnými silami. Od jeho zavedenia vlani v júni už na základe neho zadržali viac ako stovku prodemokratických aktivistov a takpovediac umlčali opozičné hlasy v meste, pričom mnohí ďalší aktivisti ušli do zahraničia.

(1 EUR = 9,4107 HKD)

- Reklama -