Prieskum: Najdôveryhodnejšou inštitúciou je Slovenská akadémia vied

0
predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík (Foto: SITA/Ľudovít Vaniher)

Najdôveryhodnejšou inštitúciou na Slovensku je Slovenská akadémia vied (SAV). Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus uskutočneného od 2. do 9. júna tohto roku na vzorke 1 011 respondentov. SAV plne dôveruje alebo skôr dôveruje 74 percent opýtaných. Na druhom mieste skončili vysoké školy, ktorým dôveruje 71 percent opýtaných.

„V športe býva také heslo – je ťažšie výsledok udržať, ako ho dosiahnuť. Z tohto pohľadu som veľmi potešený tým, že si už vo štvrtom prieskume po sebe udržujeme rovnakú čelnú pozíciu,“ povedal predseda SAV profesor Pavol Šajgalík.

Nasledujú miestna samospráva (70-percentná dôvera), Rozhlas a televízia Slovenska (63 percent), Ozbrojené sily SR (63 percent) a prezidentka, ktorej dôveruje 56 percent opýtaných. V strede rebríčka dôveryhodnosti sa ocitli odbory (55 percent), štátne úrady (51 percent), polícia (48 percent), mimovládne organizácie (42 percent) a komerčné médiá (39 percent).

Najmenšiu dôveryhodnosť má podľa opýtaných Vláda SR, ktorej dôveruje 23 percent opýtaných. Na chvoste dôveryhodnosti sú podľa respondentov aj Národná rada SR (27 percent), súdy a právny systém (31 percent) a veľké firmy a korporácie, ktorým dôveruje 38 percent opýtaných.

- Reklama -