Spoločnosť Ikea musí zaplatiť milión eur. Sledovali zamestnancov a klientov

0
Foto: SITA/ AP Photo/Remy de la Mauviniere, FIle

Francúzsky súd nariadil tamojšej pobočke spoločnosti Ikea zaplatiť pokutu vo výške milión eur z dôvodu nelegálneho sledovania zamestnancov a zákazníkov. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Niekdajší riaditeľ Ikea France Jean-Louis Baillot dostal dvojročný podmienečný trest odňatia slobody a pokutu 50-tisíc eur. Na lavici obžalovaných pred súdom vo Versailles bolo dovedna 15 osôb vrátane popredných pracovníkov spoločnosti. Pre odovzdanie dôverných informácií súdili aj štyroch policajtov.

Odborová organizácia v roku 2012 nahlásila túto švédsku firmu zameriavajúcu sa na predaj a výrobu nábytku a bytových doplnkov francúzskym orgánom a obvinila ju zo zhromažďovania osobných údajov podvodnými spôsobmi.

Odbory tvrdili, že Ikea France zaplatila za získanie prístupu k policajným spisom, ktoré obsahovali informácie o mnohých jednotlivcoch, najmä o odborových aktivistoch a zákazníkoch, ktorí boli v sporoch so spoločnosťou Ikea. Vyšetrovanie zistilo, že nezákonné sledovanie sa týkalo približne 400 ľudí.

Zamestnanec Ikea a odborový aktivista Hocine Redouane predtým na súde uviedol, že spoločnosť ho mylne podozrievala z toho, že je bankový lupič, pretože jej vyšetrovací systém našiel v trestnom registri záznamy týkajúce sa zlodeja s rovnakým menom. Ďalšie obvinenie tvrdilo, že spoločnosť skúmala register trestov iného zamestnanca, aby zistila, ako mohol pracovník s nízkym príjmom vlastniť automobil značky BMW.

Bývalý vedúci oddelenia riadenia rizík v Ikea France Jean-Francois Paris dávnejšie pred súdom priznal, že na takéto vyšetrovacie praktiky bolo v spoločnosti ročne vyčlenených 530- až 630-tisíc eur.

- Reklama -