Kubina: Špecializovaný trestný súd dostal druhú šancu

0
Splnomocnenec rodiny Kuciakových Peter Kubina po skončení verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a ďalších skutkov. Bratislava, 15. jún 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Špecializovaný trestný súd dostal druhú šancu, aby dokázal, že je nestranný a objektívny. Právny zástupca rodiny Jána Kuciaka Peter Kubina tak reagoval na dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR (NS SR), ktorý zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo septembra minulého roka v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Kubina povedal, že vníma pozitívne dnešné rozhodnutie NS SR. „Je to maximum toho, v čo sa dnes dalo dúfať,“ pokračoval. Zároveň skonštatoval, že rešpektuje rozhodnutie NS SR neodnať prípad senátu Ruženy Sabovej. „Súd má byť objektívny, nezávislý a nestranný. Keď teraz dostane prvostupňový súd pokyny, že čo má ešte vykonať a akým spôsobom to má hodnotiť, tak je jeho povinnosťou to urobiť. Ak by to neurobil, tak tam by už založil pochybnosti o svojej nestrannosti,“ vysvetlil Kubina s tým, že treba dať prvostupňovému senátu šancu.

Senát NS SR dnes vrátil konanie v tomto prípade do Pezinka na ŠTS. Konkrétne má prvostupňový súd opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnera a Alene Zsuzsovej. V prípade Tomáša Szabóa síce pôvodný trest 25 rokov zrušil, nahradil ho však rovnakým.

- Reklama -