Grendel: Schôdza je o tom, či bude políciu riadiť prezident policajného zboru alebo nitriansky podnikateľ, toho času väzobne stíhaný

0
Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OľaNO) (Foto: TASR)

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) si v súvislosti s dnešnou schôdzou, na ktorej čelí odvolávaniu minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), kladie tri otázky. Povedal to v rozprave v Národnej rade SR (NR SR). Otázky podľa neho sú – o čom je dnešná schôdza, o čom bol prejav predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica a prečo niektorým opozičným politikom prekáža Mikulec ako minister vnútra. Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Mikulca z funkcie iniciovala práve strana Smer-SD. V odôvodnení návrhu opoziční poslanci uvádzajú, že medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

Dnešná schôdza je podľa Grendela presne o tom istom, o čom má byť referendum o predčasných voľbách „a síce, či štát bude riadený z úradu vlády alebo z deviateho poschodia hotela DoubleTree by Hilton”. Schôdza je podľa neho aj o tom, „či policajný zbor bude riadený z Prezídia policajného zboru alebo z vínnnej pivničky v Radošinej, alebo o tom, či bude policajný zbor riadiť prezident policajného zboru alebo nejaký nitriansky podnikateľ, toho času väzobne stíhaný”.

minister vnútra Roman Mikulec (Foto: SITA/ Ľudovít Vaniher)

Grendel na margo prejavu Fica uviedol, že bol o tom, ako to na Slovensku 30 rokov fungovalo, a teda že politici boli chránený druh a orgány činné v trestnom konaní vždy riadila aktuálna vláda. „Pobavila ma poznámka, že jeho vlády nikdy nezneužili trestné právo,” podotkol. „Ak Roman Mikulec v niečom, ako povedal poslanec Fico, ignoroval silnú politickú tradíciu, tak podľa mňa v tom, že tu bola silná politická tradícia, ktorá bola vždy rešpektovaná, že keď sa menili vlády, tak sa zmenili aj kľúčové persóny, napríklad v rezorte vnútra, konkrétne v policajnom zbore. A to sa nástupom tejto vlády nestalo. Pán minister Mikulec neurobil žiadne personálne, vy by ste to nazvali čistky, ja by som to nazval legitímnymi personálmi zmenami, ktoré vždy boli rešpektované a nikdy neboli spochybňované,” zdôraznil Grendel.

Do NR SR prišla dnes Mikulca podporiť aj väčšina členov kabinetu na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ministrovi vyjadrili podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán.

- Reklama -