Mikulec dnes bude v parlamente čeliť odvolávaniu, na poslancov čaká aj riadna schôdza

0
Minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR

Roman Mikulec (OĽaNO) dnes bude v parlamente čeliť odvolávaniu z funkcie ministra vnútra. Zvolanie mimoriadnej schôdze so začiatkom o 9:00, iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Ministrovi vyjadrili podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán.

Po skončení mimoriadnej schôdze čaká na poslancov Národnej rady (NR SR) aj riadna schôdza. Na programe je 84 bodov. Členovia zákonodarného orgánu sa budú napríklad zaoberať novelou Trestného poriadku z dielne ministerky spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí), ktorá upravuje podmienky kolúznej väzby. Kľúčovou zmenou je zavedenie päťmesačnej lehoty kolúznej väzby.

Poslancov zamestná v druhom čítaní aj novela školského zákona, ktorá má za cieľ zabezpečiť opatrenia plynulého prechodu na povinné predprimárne vzdelávanie prostredníctvom dočasnej možnosti poskytovania povinného predprimárneho vzdelávania aj v „nesieťových“ zariadeniach do roku 2024. Predkladatelia navrhujú upraviť aj posudzovanie plnenia obsahu vzdelávania v rámci individuálneho vzdelávania detí na základe žiadosti zákonných zástupcov alebo zástupcov zariadení.

Vzniknúť by mohla aj nová služba, ktorá spočíva v opatrovaní a starostlivosti o dieťa od jedného roku do začatia povinného predprimárneho vzdelávania, poskytovaná v skupine detí. Cieľom je pomôcť vyriešiť deficit voľných miest v materských školách, najmä vo väčších mestách a zároveň rozšíriť ponuku pre rodičov o takzvané detské skupiny. Vyplýva to z návrhu zákona o poskytovaní služby starostlivosti o deti v detských skupinách, ktorý do parlamentu predložili koaličné poslankyne Jana Žitňanská (Za ľudí), Katarína Hatráková, Lucia Drábiková (obe OĽaNO), Petra Krištúfková (Sme rodina) a Jana Bittó Cigániková (SaS).

- Reklama -