Liptov: Medveď zrejme usmrtil muža

0
medveď hnedý (Foto: Lesy SR)

Na Liptove pravdepodobne medveď usmrtil muža. Našli ho v navštevovanej doline Banskô, ktorá je v pôsobnosti Lesnej správy Liptovská Osada. Prizvaný súdny lekár konštatoval, že smrť nenastala prirodzeným spôsobom. Muž mal na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryzením. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie Lesov Slovenskej republiky Marína Debnárová s tým, že ide pravdepodobne o prvý prípad usmrtenia človeka medveďom v tomto roku.

„Predpokladáme, že dnešný deň sa zapíše ako prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil smrťou človeka,“ skonštatovala Debnárová. Definitívu k tejto tragédii potvrdí podľa jej slov až pitva. Práve štátny podnik je užívateľom poľovného revíru Prašivá, v ktorom usmrteného muža našli.

Lesy SR vo svojich poľovných revíroch lovili medveďa hnedého naposledy v roku 2018, keď ulovili päť jedincov. V pôsobnosti Odštepného závodu Liptovský Hrádok sa lov medveďa hnedého konal naposledy v roku 2013, ulovili vtedy dva medvede. „Povolenie k ich lovu v posledných rokoch nezodpovedalo požiadavkám Lesov SR, ktoré sa opierali o skutočné stavy tejto šelmy vo svojich poľovných revíroch, vychádzajúc z programu starostlivosti o medveďa hnedého na Slovensku, ktorý vypracovala Štátna ochrana prírody,“ poznamenala vedúca odboru komunikácie štátneho podniku.

Lesy SR, š.p. Banská Bystrica, ako aj jednotlivé odštepné závody dlhodobo upozorňujú na zvyšujúce sa riziko stretu človeka s medveďom, najmä v prírodnom prostredí. „Žiadosti o regulačný odlov medveďov sú dlhodobo zamietané ako neopodstatnené. To má vplyv na neúnosný nárast medvedej populácie, čo dokazujú aj fakty výskytu medveďov v oblastiach, ktoré pre tieto šelmy nie sú prirodzené,“ uviedla Debnárová a poukázala na ich výskyt v oblasti Senice, Galanty a podobne.

Zvyšujúcou sa početnosťou populácie medveďa hnedého, ako aj nárastom turistiky je podľa nej možné predpokladať častejšie strety človeka s medveďom. „Preto ako odporúčanie nabádame návštevníkov prírody, aby boli obozretní, v prírode sa pohybovali v skupinkách, rozprávali sa, aby medveď spozoroval včas ich prítomnosť a vyhol sa tak kontaktu s človekom,“ upozornila ďalej Debnárová. Zároveň dodala, že je dobré, ak turisti vopred informujú blízkych, do akej lokality idú na turistiku či na zber húb.

- Reklama -