Grécko: Verejnú dopravu a ďalšie služby narušili štrajky

0
Rozsiahle štrajky v Grécku zastavili verejnú dopravu a ďalšie služby vo štvrtok, pretože proti reformám v zamestnanosti protestovali najväčšie odbory v krajine. (Foto: SITA/ AP Photo/Michael Varaklas)

Rozsiahle štrajky v Grécku zastavili vo štvrtok verejnú dopravu a ďalšie služby. Najväčšie odborárske organizácie krajiny tak protestujú proti reformám na trhu práce, ktoré podľa nich budú znamenať, že flexibilné zmeny uplatnené počas pandémie sa stanú trvalejšie. Dvadsaťštyrihodinový štrajk narušil aj činnosť štátnych nemocníc a trajektovú prepravu na grécke ostrovy.

Podľa gréckej stredopravicovej vlády návrh novej legislatívy, o ktorom sa v súčasnosti diskutuje v parlamente, umožní väčšiu flexibilitu pracovného týždňa a zmodernizuje pravidlá, ktoré umožnia budúcim otcom dlhšiu rodičovskú dovolenku.

Oponenti, vrátane hlavnej ľavicovej opozičnej strany, ktorá štrajky podporuje, vládu obviňujú z využitia lockdownov ako zámienky na ďalšie podkopávanie dlhodobých pracovných práv a právnej ochrany zamestnancov. Obávajú sa, že pružný pracovný týždeň umožní zamestnávateľom vyhnúť sa preplácaniu nadčasov a stanoviť pracovné harmonogramy, ktoré budú narúšať životy zamestnancov.

- Reklama -