Brusel začal konanie voči Nemecku pre porušenie práva únie

0
belgium, brussels, european commission
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Európska únia (EÚ) v stredu začala konanie voči Nemecku pre vlaňajšie rozhodnutie nemeckého ústavného súdu o programe nákupov dlhopisov, ktorý realizuje Európska centrálna banka (ECB). Rozhodnutie nemeckého ústavného súdu totiž smerovalo proti verdiktu najvyššieho súdu EÚ. Brusel uviedol, že „to predstavuje vážny precedens“.

Nemecký Spolkový ústavný súd v máji minulého roka požiadal ECB, aby do troch mesiacov dokázala, že program nákupov dlhopisov je oprávnený a primeraný. Podľa verdiktu ústavného súdu, ak by to ECB neurobila, nemecká centrálna banka by sa nemohla ďalej podieľať na programe a dokonca by musela predať dlhopisy, ktoré nakúpila. Tento problém sa vyriešil bez narušenia stimulačného programu ECB. Verdikt nemeckého ústavného súdu však nahneval Brusel, pretože nemecký súd konal napriek tomu, že Súdny dvor Európskej únie nákupy dlhopisov schválil. Podľa názoru EÚ sa tým porušil princíp prednosti práva EÚ v 27-člennom bloku.

Európska komisia v stredu poslala formálne upozornenie Nemecku na „porušenie základných princípov práva EÚ“ a dala mu dva mesiace na odpoveď. Ak ju odpoveď Berlína neuspokojí, môže prípad predložiť Súdnemu dvoru Európskej únie. „Komisia považuje rozsudok nemeckého ústavného súdu za vážny precedens, aj pre budúcu prax samotného nemeckého ústavného súdu aj pre najvyššie a ústavné súdy ostatných členských štátov,“ uviedla EK vo vyhlásení.

- Reklama -