Mikulec podá vláde návrh na odvolanie šéfa policajnej inšpekcie Szabóa

0
minister vnútra Roman Mikulec (Foto: TASR)

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) v stredu 9. júna na rokovanie vlády predloží návrh na odvolanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Adriána Szabóa. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Barbara Túrosová. Ako ďalej vysvetlila, dôvodom je začatie trestného stíhania a vznesenie obvinenia vo veci pokračovacieho zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa a zločinu prijímania úplatku.

Túrosová podotkla, že Adrián Szabó je v súčasnosti na základe personálneho Mikulcovho rozhodnutia dočasne pozbavený výkonu štátnej služby. Všetky úkony spojené s plnením úloh a činnosťou ÚIS má na starosti poverený služobný funkcionár tohto úradu. „Súvisiace rozhodnutia boli prijaté v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru,“ ozrejmila.

Koaličný poslanec a člen parlamentného výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Peter Pčolinský (Sme rodina) pre spravodajský portál Webnoviny.sk povedal, že ak Mikulec podá návrh na odvolanie, tak sa poradia v rámci hnutia Sme rodina. Priznal, že v tejto chvíli nevie uviesť, ako k danej veci pristúpia.

„Nepoznám obvinenia, len tie, ktoré boli medializované. Uvidíme, akým spôsobom bude návrh zdôvodnený,“ povedal s tým, že z médií má len strohé informácie, z ktorých nemôže robiť predčasné závery. Ďalší člen výboru a poslanec koaličnej strany Za ľudí Ján Benčík plánuje návrh ministra vnútra rešpektovať.

Riaditeľa ÚIS Adriána Szabóa polícia zadržala 3. júna v súvislosti s obvinením z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť. Tá mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne 20-tisíc eur.

- Reklama -