NR SR: Memorandom národa slovenského vlastenci vyhlásili zásadné politické, štátotvorné a kultúrne požiadavky Slovákov

0
Pamätník Memoranda národa slovenského (Foto: facebook Národná rada SR)

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) si spoločne s podpredsedom parlamentu Milanom Laurenčíkom (SaS) a niektorými poslancami pripomenul 160. výročie podpisu Memoranda národa slovenského. Informuje o tom NR SR vo svojom profile na sociálnej sieti. Položením venca k Pamätníku Memoranda národa slovenského „vzdal hold tisíckam horlivých účastníkov legendárneho zhromaždenia, na ktorom sa rozhodovalo o našej budúcnosti”.

„Pamätná manifestácia slovenskej inteligencie sa začala 6. júna a rokovania o budúcnosti nášho národa boli poriadne horúce. Po dvoch dňoch búrlivých debát sa podarilo prijať významný programový dokument pod názvom Memorandum národa slovenského. Naši vlastenci ním vyhlásili zásadné politické, štátotvorné a kultúrne požiadavky Slovákov. Chceli tak zákonom uznať osobitosť slovenského národa, získať rozsiahlu autonómiu, zaviesť slovenčinu na úrady a do škôl či povoliť zakladať kultúrne spolky,” pripomína zákonodarný zbor na sociálnej sieti.

Podpredseda strany Za ľudí a poslanec NR SR Juraj Šeliga vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že v živote Slovenska je málo takých významných udalostí, akou bolo prijatie Memoranda národa slovenského. „V Memorande boli vôbec prvýkrát formulované politické, kultúrne a spoločenské požiadavky slovenských národovcov, ktoré mali viesť k uznaniu Slovákov ako osobitného národa v rámci Uhorska,” doplnil. „Na prijatie Memoranda môžeme byť právom pyšní – je to prejav vtedajšej politickej vyzretosti, schopnosti spojiť sa a spolupracovať a vôle začať formovať Slovensko ako samostatný štát,” podotkol. Tento politický počin bol podľa neho pritom kultivovaný, nenásilný, kompetentne, vecne a jasne formulovaný.

- Reklama -