Rusko: Putin ľutuje politicky motivované zákazy nákupov ruských vakcín

0
Vladimir Putin, ruský prezident (Foto: SITA/ Sergei Bobylev/TASS News Agency Pool Photo via AP)

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok pochválil účinnosť v Rusku vyvinutých vakcín a vyjadril poľutovanie nad „politicky motivovanými zákazmi“ ich nákupov v niektorých krajinách. Vyjadril sa tak počas ekonomického fóra v Petrohrade. Šéf Kremľa vyzval Rusov, aby sa dali rýchlo zaočkovať, pretože v Rusku navrhnuté vakcíny sú preukázateľne „najbezpečnejšie a najúčinnejšie“ a nespájajú sa s nimi žiadne úmrtia.

Zároveň vyzval cudzincov, aby navštívili Rusko a dali sa zaočkovať. Putin podľa svojich slov poverí vládu, aby túto možnosť rýchlo zabezpečila.

Vlani Rusko oznámilo, že je prvá krajina na svete, ktorá autorizovala vakcínu proti koronavírusu. Vakcinačný program má však pomalší, čo sa z časti pripisuje aj skepse verejnosti smerom k vakcínam. Odborníci spochybňujú plány ruskej vlády zaočkovať do polovice júna viac ako 30 miliónov zo 146 miliónov obyvateľov krajiny a takmer 69 miliónov do augusta.

Putin v Petrohrade zdôraznil aj potrebu silnejšej medzinárodnej reakcie na klimatickú zmenu. Ako poznamenal, roztápajúci sa permafrost je veľký problém pre arktické regióny Ruska. „Na permafroste máme postavené celé mestá. Čo sa stane, ak sa všetok začne roztápať?“ vyhlásil Putin.

- Reklama -