Nemecko: Kardinál ponúkol rezignáciu pre sexuálne zneužívanie v cirkvi

0
Archív. nemecký kardinál Reinhard Marx (Foto: SITA/ AP Photo/Alessandra Tarantino, file)

Prominentný nemecký kardinál Reinhard Marx v piatok predložil pápežovi Františkovi svoju rezignáciu z postu arcibiskupa, pričom ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol škandály sexuálneho zneužívania. Cirkev sa podľa jeho slov dostala do „mŕtveho bodu“.

Arcidiecéza Mníchova a Freisingu zverejnila jeho list pápežovi na internete vo viacerých jazykoch. Šesťdesiatsedemročný Marx, ktorý v rokoch 2014 – 2020 viedol nemeckú konferenciu biskupov, uviedol, že mu pápež povolil jeho zverejnenie. Napísal v ňom, že chce prevziať časť zodpovednosti za „katastrofu sexuálneho zneužívania funkcionármi cirkvi v posledných desaťročiach“. Uviedol tiež, že vyšetrovania z ostatného desaťročia ukázali „mnoho personálnych zlyhaní a administratívnych chýb, ale aj inštitucionálneho a systémového zlyhania“.

Vatikán, kde Marx pôsobí v dôležitých finančných a politických orgánoch, jeho rezignáciu bezprostredne nekomentoval.

Správa objednaná cirkvou v roku 2018 dospela k záveru, že duchovenstvo v Nemecku v rokoch 1964 – 2014 zneužilo najmenej 3 677 ľudí. Viac ako polovica z obetí bolia v čase zneužívania vo veku 13 rokov a menej a takmer tretina z nich boli miništranti.

Ďalšia správa o sexuálnom zneužívaní v diecéze Kolína nad Rýnom tento rok poukázala na početné prípady sexuálneho zneužívania zo strany kňazov. Hamburský arcibiskup, bývalý predstaviteľ kolínskej diecézy, ktorému správa pripisuje vinu, tiež predložil pápežovi svoju rezignáciu a na nešpecifikovaný čas ho uvoľnili.

Archív. nemecký kardinál Reinhard Marx (Foto: SITA/ AP Photo/Alessandra Tarantino, file)
- Reklama -