Bratislava: Aktivisti vyjadrili nesúhlas s výstavbou terminálu skvapalneného zemného plynu v prístave

0
Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková

Šesť environmentálnych aktivistických organizácií dnes symbolicky vyjadrilo nesúhlas s výstavbou terminálu skvapalneného zemného plynu (LNG) v Bratislavskom prístave. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová. Okrem Greenpeace Slovensko sa k vyjadreniu nesúhlasu pridali aj organizácie Priatelia Zeme-CEPA, Z lavíc do ulíc, Bod obratu, Znepokojené matky a Extinction Rebellion (XR). Svoj nesúhlas vyjadrili organizácie pokojným protestom s transparentami pred sídlom Ministerstva dopravy a výstavby SR. Plán na výstavbu LNG terminálu v Bratislave je podľa nich zastaraný a nezohľadňuje najnovší vývoj ohľadom plánov na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050.

„Napriek pekným rečiam o znižovaní emisií tu máme návrh LNG terminálu, ktorý má rozširovať fosílnu infraštruktúru na Slovensku. Ak to naša vláda myslí s klimatickou krízou vážne, musí prestať ignorovať fakt, že fosílny plyn, ktorý obsahuje viac ako 80 percent metánu, je iba ďalšie fosílne palivo poháňajúce klimatickú krízu. Akákoľvek investícia do fosílnej infraštruktúry je nezlúčiteľná s plánom udržať oteplenie pod 1,5 stupňa Celzia a vyhnúť sa najhorším dopadom klimatickej krízy,” povedala Katarína Juríková za Greenpeace Slovensko.

Organizácie uviedli, že zemný plyn je fosílne palivo porovnateľne škodlivé ako uhlie, keďže emisie metánu, ktoré unikajú pri ťažbe a transporte plynu, majú v rozmedzí 20 rokov až 85-krát vyšší potenciál spôsobenia globálneho otepľovania ako oxid uhličitý. Podľa najnovšej štúdie Organizácie spojených národov je na dosiahnutie klimatických cieľov kľúčové radikálne znížiť emisie metánu. Štúdia zároveň poukazuje na to, že kvôli krátkej životnosti metánu v atmosfére je zníženie jeho emisií jedným z najefektívnejších riešení klimatickej krízy.

- Reklama -