Odsúdený Rusko v procese s Ághom odmietol vypovedať

0
Archív. Pavol Rusko počas vynesenia rozsudku. (Foto: TASR)

Bývalý minister hospodárstva a exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko dnes odmietol vypovedať v kauze falšovania zmeniek, v ktorej Štefan Ágh čelí obžalobe. Eskorta ho tak pár minút po predvedení pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zase odviedla do väzenského ústavu. Rusko si totiž v tomto prípade odpykáva 19 ročný trest väzenia, ktorý mu bol uložený v separátnom procese.

Súd z tohto dôvodu pristúpil k čítaniu rôznych listinných dôkazov. Oboznámil sa napríklad aj rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorým Ruska a Mariana Kočnera uznali za vinných z falšovania zmeniek a obom uložili trest 19 rokov väzenia. Medzi dôkazy tiež patrí verdikt Okresného súdu Bratislava V, ktorým sudkyňa Zuzana Maruniaková v apríli 2018 rozhodla o povinnosti Ruska a Markízy vyplatiť zmenku v hodnote osem miliónov eur Kočnerovej spoločnosti Správa a inkaso zmeniek. Bolo to ešte predtým, než sa pre podozrenia z falšovania zmeniek začalo trestné konanie. Pojednávanie má pokračovať v pondelok 7. júna, keď by mali vypovedať viacerí bývalí predstavitelia Markízy.

Podľa obžaloby Štefan Ágh v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Štefan Agh sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v rámci kauzy zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.

- Reklama -