Taliansko: Bývalých majiteľov znečisťujúcej oceliarne odsúdili na 22 a 20 rokov väzenia

0
Na snímke zo 17. augusta 2012, je čiastočný pohľad na oceliarňu ILVA v talianskom Tarante. Bratia Fabio Riva a Nicola Riva, bývalí vlastníci a manažéri oceliarne v meste Taranto, kedysi najväčšej v Európe, boli odsúdení za zločinecké združenie zamerané na vyvolanie ekologickej katastrofy, otravu dodávok potravín a úmyselné opomenutie. bezpečnostných opatrení na pracovisku. (Foto: SITA/ AP Photo/Paola Barisani)

Dvoch niekdajších vlastníkov problémovej oceliarne v južnom Taliansku v pondelok odsúdili za toxické znečistenie, ktoré podľa prokurátorov spôsobilo stovky úmrtí. Bratov Fabia a Nicolu Rivovcov poslali do väzenia na 22, resp. 20 rokov.

Obidvoch bývalých majiteľov a manažérov oceliarne Ilva v meste Taranto, kedysi najväčšej v Európe, odsúdili za spôsobenie ekologickej katastrofy, otravu dodávok potravín a úmyselné opomenutie bezpečnostných opatrení na pracovisku.

V rámci päťročného súdneho procesu uznali za vinných viac ako dve desiatky manažérov. Odsúdili aj bývalého guvernéra Apúlie Nichiho Vendolu, keďže vyvíjal neprimeraný nátlak na predstaviteľa odboru životného prostredia a chcel od neho, aby zmiernil svoj postoj k toxickým emisiám. Uvedeného úradníka Giorgia Assennata uznali za vinného, pretože neohlásil vydieranie zo strany Vendolu a odsúdili ho na dva roky väzenia.

Rozsudky v Taliansku sa nepovažujú za konečné, kým sa neuskutočnia dve kolá odvolaní.

- Reklama -