Vyplácanie dotácií na nájomné by sa mohlo opätovne rozbehnúť v najbližších dňoch

0
minister financií SR Igor Matovič (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Finančné prostriedky potrebné pre ďalšie vyplácanie dotácií na nájomné by malo Ministerstvo financií SR uvoľniť v najbližších dňoch. Potvrdil to samotný rezort financií. Poskytovanie pomoci viazlo už niekoľko týždňov. Podľa posledných údajov z Ministerstva hospodárstva SR čakalo na vyplatenia financií takmer 5 700 kompletne schválených žiadostí. Ďalších okolo 4 500 žiadostí je zároveň pripravených na podpis ministrovi.

„Dané prostriedky sú súčasťou schválenej novely zákona a budú uvoľnené počas najbližších dní. Ide už len o technické spracovanie,” uviedol rezort financií. Poskytovanie pomoci brzdil spor medzi ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom a šéfom rezortu financií Igorom Matovičom. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že o uvoľnenie ďalších zdrojov požiadalo ešte 28. apríla, pričom rezort financií opakovane urgovali. To reagovalo, že ministerstvo hospodárstva malo a má možnosti, ako v prípade nevyhnutnej potreby nájsť a dočasne vyčleniť potrebné prostriedky. Tieto tvrdenia však Sulík odmietol.

Rezort hospodárstva už vyplatil v druhom kole dotácií na nájomné viac ako 49 mil. eur. Pomoc poskytol takmer 35-tisíc žiadateľom. V prvej vlne štát takýmto spôsobom pomohol viac ako 19-tis. subjektom a vyplatil takmer 40 mil. eur. Druhé kolo dotácií na nájomné by pritom malo byť posledné. V prípade ďalších obmedzení podnikateľov pre pandémiu už plánovalo ministerstvo hospodárstva postupovať podľa pravidiel univerzálneho odškodňovacieho zákona. Jeho prípravu má v kompetencii rezort financií. Na jeho predstavenie sa stále čaká.

- Reklama -