V. Británia: Do krajiny presídlia viac tlmočníkov z Afganistanu

0
Ben Wallace (Foto: TASR/AP)

Veľká Británia zjednoduší usídlenie Afgancov, ktorí spolupracovali s britskými vojakmi, na svojom území. Stane sa tak v čase rastúcich obáv o ich bezpečnosť, keď sa zahraničné sily sťahujú z Afganistanu.

Na základe presídľovacieho plánu sa už do Spojeného kráľovstva presťahovalo viac ako 1 400 afganských tlmočníkov a ich príbuzných. Britská vláda tvrdí, že očakáva príchod zhruba 3 000 ďalších. Tí by mali prísť na základe nových pravidiel, ktoré rozširujú oprávnenosť a uľahčujú ľuďom vziať si so sebou svoju rodinu.

„S odchodom západných mocností z Afganistanu sa hrozba zvyšuje a zvýšila, vrátane cielených útokov Talibanu,“ vyjadril sa britský minister obrany Ben Wallace s tým, že je „absolútne správne, aby sme stáli“ pri ľuďoch, ktorí riskovali životy pomáhajúc britským vojakom. „Obetovali veľa, aby sa o nás postarali, a teraz urobíme to isté,“ povedal minister pre televíziu Sky News.

Na vrchole nasadenia po roku 2001 mala Veľká Británia v Afganistane takmer 10-tisíc vojakov. Británia ukončila bojové operácie v roku 2014, ale v krajine zostalo zhruba 750 vojakov, aby pomohli vycvičiť afganské sily.

Britskí vojaci by mali Afganistan opustiť do septembra, spolu s americkými a ďalšími silami z NATO, ktoré tam bojovali proti militantom po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001.

- Reklama -