EMA povolila očkovanie od 12 rokov vakcínou Comirnaty

0
očkovanie proti covid-19 (Foto: TASR)

Európska lieková agentúra (EMA) povolila používanie vakcíny proti koronavírusu Comirnaty od konzorcia Pfizer-Biontech u mládeže vo veku od 12 do 15 rokov. Na tlačovom brífingu to oznámili predstavitelia agentúry. Vakcínou sa zatiaľ očkujú ľudia od 16 rokov.

Použitie vakcíny u detí v spomenutej vekovej kategórii bude rovnaké ako u ľudí vo veku 16 rokov a viac. Dostávať budú dve injekcie do ramena s trojtýždňovým odstupom.

Ako uvádza EMA na svojej webstránke, účinky vakcíny na deti skúmali v rámci štúdie s 2 260 deťmi vo veku 12 – 15 rokov. Imunitná reakcia bola v tejto vekovej kategórii porovnateľná s tými u ľudí vo veku 16 – 25 rokov. Vakcína bola u účastníkov štúdie účinná na 100 percent a podľa EMA sa v skutočnosti jej účinnosť môže pohybovať medzi 75 až 100 percentami.

Najčastejšie vedľajšie účinky očkovacej látky vo vekovej kategórii 12 – 15 rokov sú podobné tým, ako u ľudí vo veku 16 rokov a viac. Patria medzi ne bolesť v oblasti vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, triaška a horúčka. Vedľajšie účinky sú zvyčajne mierne alebo stredne závažné a vyprchajú do niekoľkých dní po očkovaní.

Comirnaty je prvá vakcína proti koronavírusu v EÚ, ktorej použitie EMA odporúča aj u detí.

- Reklama -