Šeliga k nezvoleniu Lehotského: Ide o hrubé porušenie koaličnej zmluvy

0
poslanci NR SR za stranu Za ľudí Juraj Šeliga a Tomáš Lehotský (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Strana Za ľudí považuje nezvolenie Tomáša Lehotského (Za ľudí) za podpredsedu parlamentu za hrubé porušenie koaličnej zmluvy. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. Dodal, že na hlasovaní o novele zákona o štátnom rozpočte mala koalícia 91 poslancov. Lehotský však dostal 75 hlasov. Na zvolenie do funkcie potreboval získať hlasy nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Šeliga podotkol, že rokovali so všetkými lídrami koalície o podpore Lehotského. Stojí za ním celý poslanecký klub strany Za ľudí. Baviť sa o tom budú aj na koaličnej rade.

Ako prvý bod júnovej schôdze má byť podľa Šeligu zaradená voľba podpredsedu Národnej rady SR (NR SR). Kandidátom strany Za ľudí bude opäť Lehotský. „Očakávame, že koalícia dodrží svoje slovo a pán Lehotský bude zvolený. My sme sa nikdy nikomu nestarali do personálnych nominácií, a ak me mali nejaké pochybnosti, tak sme ich hovorili za zavretými dverami koaličným partnerom a vysvetľovali sme si to tam,” dodal s tým, že základom koalície je dodržiavanie dohôd. Podľa neho sa v posledných dňoch ukazuje, že koalícia je „rozkývaná” a nie je to správne, pretože na neochote dodržiavať dohody padla nejedna vláda.

„V našej strane sa interne dejú rôzne veci, ale vzťahy v rámci poslaneckého klubu a v rámci poslancov sú stále korektné. Veľmi nerád by som spochybňoval náš klub. Dostal som spätnú väzbu od našich poslancov, že ma podporia nemám dôvod o nich pochybovať,” reagoval Lehotský na otázku, či si je istý, že proti nemu nezahlasoval niekto z poslancov Za ľudí. Šeliga doplnil, že proti Lehotskému nikto z koaličných partnerov nevzniesol námietky.

Šeliga zdôraznil, že strana Za ľudí dodržiava dohody, a keď ich nechcú ostatné strany dodržiavať, tak táto koalícia nemá podľa neho ďalej zmysel, „ale nech si zoberú čierneho Petra a povedia, že chcú návrat tých, ktorých stále vykrikujú v pléne, Fico, Pellegrini dookola”. „Za ľudí bola veľmi korektná doteraz ,ale asi ten čas, keď sme korektní, sa má skončiť a budeme aj my chodiť a budeme rozprávať, čo rozprávajú partneri na koaličných radách, ako sa správajú,” povedal.

- Reklama -