Sýria: V kritizovaných voľbách podľa očakávania zvíťazil prezident Baššár al-Asad

0
Prívrženci sýrskeho prezidenta Bašara al-Asada pri oslavách na námestí v sýrskom Damasku držia národné vlajky a obrázky Assada. (Foto: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

Sýrsky prezident Baššár al-Asad zvíťazil vo voľbách a bude tak na svojom poste pokračovať aj vo štvrtom volebnom období. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Asad podľa oficiálnych výsledkov získal 95,1 % hlasov a účasť dosiahla 78,6 %. Jeho súperi, Abdalláh Sallúm Abdalláh a Mahmúd Ahmad Marí dostali len 1,5 a 3,3 % hlasov.

Sýrska opozícia označila voľby za frašku a podľa Spojených štátov a Európskej únie neboli slobodné ani férové. Keď pritom Asad v stredu odovzdával svoj hlas, vyjadril sa, že názor Západu má „nulový” význam.

Sýriu už desaťročie sužuje ozbrojený konflikt, ktorý vypukol po tom, ako Asadova vláda tvrdo zasiahla proti pokojným prodemokratickým protestom v marci 2011. Boje si vyžiadali už najmenej 388-tisíc mŕtvych a zhruba polovica populácie krajiny ušla zo svojich domovov, vrátane takmer šesť miliónov sýrskych utečencov, ktorí sú v zahraničí.

Voľby sa konali v oblastiach, ktoré sú pod kontrolou vlády a na niektorých sýrskych zahraničných ambasádach.

Päťdesiatpäťročný Asad je prezidentom od roku 2000, keď na tomto poste vystriedal svojho zosnulého otca Háfiza, ktorý predtým vládol Sýrii viac ako štvrť storočia.

- Reklama -