Návrh navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o vyše 3 miliardy ide do druhého čítania

0
minister financií SR Igor Matovič (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Parlament posunul do druhého čítania návrh novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2021, ktorý má navýšiť výdavky rozpočtu takmer o 3,4 mld. eur. Za schválenie hlasovalo 77 poslancov, proti bolo 45, zdržalo sa 9, nehlasoval jeden. Medzi poslancami, ktorí sa hlasovania zdržali, boli poslanci za stranu SaS. Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) pred hlasovaním skonštatoval, že takto nastavenú novelu zákona nemôžu podporiť. Minister financií Igor Matovič to označil za populizmus.

Výdavky týkajúce sa pandémie by sa mali zvýšiť o 2,404 mld. eur a nepandemické výdavky by mali stúpnuť o 984,1 mil. eur. Pôvodne rozpočet počítal s pandemickou rezervou 1,04 mld. eur, tá sa však pre nepriaznivý vývoj epidemickej situácie už minula. Podľa rezortu financií je teda potrebné ju dofinancovať. Po tejto úprave sa tak ráta na tento rok s celkovým deficitom verejnej správy 9,9 % HDP, pôvodne schválený deficit pritom počítal s úrovňou 7,4 % HDP.

Je možné, že sa výdavky ešte pozmeňovacím návrhom zvýšia. Viacerí poslanci skonštatovali, že sú návrhy na ich zvýšenie, niekde k sume 3,8 mld. eur.

- Reklama -