Elektrické BMW bude počuť

0
BMW i4bude vybavené systémom BMW IconicSounds. Foto: BMW Group

Budúcnosť radosti z jazdy je elektrická a autá nevytvárajú síce emisie, ale sú až „nudne“ nehlušné. Pre vozidlá BMW je však typický športový pocit vyjadrený nielen dynamickými schopnosťami, ale aj emocionálne bohatým sluchovým zážitkom.

Zážitok zo zvukového efektu

Hans Zimmer a Renzo Vitale vytvorili charakteristický soundtrack. Foto: BMW Group

Preto BMW IconicSounds Electric prináša pre modely BMW poháňané plne elektrickým alebo plug-in hybridným pohonom nezameniteľné zvukové portfólio. Výsledkom spolupráce hudobného skladateľa a držiteľa Ceny Akadémie Hansa Zimmera a kreatívneho riaditeľa pre zvuk v BMW Group Renza Vitaleho je charakteristický jazdný soundtrack. Zákazníci ho čoskoro budú môcť vyskúšať vo verzii vyvinutej špeciálne pre elektrifikované vozidlá BMW M. Pre elektricky poháňané modely BMW M vyvinuli zvukový systém jazdy, ktorý živo zdôrazňuje emocionálny zážitok z jazdy a vďaka nemu ich výkon možno precítiť s ešte väčšou intenzitou. 

Vnímanie jazdy všetkými zmyslami

Špeciálny zvukový systém vznikol za pomoci najmodernejšej zvukovej štúdiovej techniky. Foto: BMW Group

Kým ticho elektrickej jazdy ponúka bezprecedentnú úroveň pohodlia, zážitok z jazdy trochu stráca na emocionálnosti. Do toho vstupuje BMW IconicSounds Electric a prináša zákazníkom možnosť zažiť radosť z jazdy všetkými zmyslami. V budúcnosti radosť z jazdy umocní akustická spätná väzba na každý pohyb akcelerátora. Príjemnú atmosféru vytvorí režim COMFORT, najskôr v BMW i4. Ale keď vodič zošliapne akcelerátor, okamžite sa prejaví priamy vzťah medzi spôsobom riadenia vozidla a zvukom, ktorý vydáva. Zvukový zážitok sa prehlbuje so stúpajúcou rýchlosťou a záťažou. V režime SPORT je zvukové spektrum vozidla dominantnejšie a silnejšie, zvlášť pri zvukoch, ktoré sú priamou reakciou na jazdnú situáciu. Akcelerácia odpáli silné stupňovanie zvuku a autenticky odráža charakter výkonu vozidla. Procesy pohonu sa registrujú v milisekundách a akceleráciu, zmeny záťaže alebo rekuperáciu sprevádzajú vhodné zvukové kulisy. Iba pri jazde v režime ECO PRO je akustická spätná väzba zredukovaná na nulu. Ticho pohonu tak podčiarkuje vodičovo rozhodnutie pre ultra účinný štýl jazdy.

Na rad prídu aj sériové vozidlá

Držiteľ Ceny Akadémie Hans Zimmer. Foto: BMW Group

Hans Zimmer a Renzo Vitale už spolu vyvinuli zvukový systém jazdy pre model BMW Vision M NEXT odhalený v roku 2019 a pre BMW Concept i4 predstavia budúci rok. Mnoho z toho, čo sa naučili pri tomto tvorivom procese, vložili do dizajnu zvuku budúcich sériovo vyrábaných vozidiel. Očakáva sa, že nové jazdné zvuky vyvinuté v spolupráci s Hansom Zimmerom, sa v priebehu roka 2022 objavia v modeloch BMW i4 a BMW iX. IconicSounds Electric bude štandardom v modeli BMW iX a na požiadanie pre model BMW i4. Do vozidiel so skorším dátumom výroby bude možné nové zvuky spätne importovať prostredníctvom aktualizácií na diaľku Remote Software Upgrade – ak si to zákazník bude želať. Nové spektrum zahŕňa jeden zvuk ready-to-drive a jeden zvuk zastavenia, plus zvukový systém jazdy, ktorý bude k dispozícii v relevantných verziách modelov BMW a vo vozidlách BMW M s elektrifikovaným pohonom.

Vypočujte si zvuk BMW

- Reklama -