Cestná i železničná nákladná doprava v marci vrástla, tržby v doprave a skladovaní vzrástli o 18 percent

0
Ilustračná snímka. (Foto: TASR)

Cestná i železničná nákladná doprava v marci medziročne vrástla. Po cestách sa prepravilo viac tovaru ako pred pandémiou. Za prvé tri mesiace roka 2021 sa tržby v doprave a skladovaní medziročne zvýšili o 4,2 percenta, počet zamestnaných osôb sa znížil o 3,9 percenta a priemerná nominálna mesačná mzda vzrástla o 1,3 percenta, a to na 1 029 eur. Ako informoval Štatistický úrad SR, tržby v doprave a skladovaní vzrástli v marci 2021 medziročne o 18 percent, pričom ich nárast bol podstatne vyšší ako prepad o 7,6 percenta v marci minulého roku.

V treťom mesiaci tohto roka najviac vzrástli tržby v skladových a pomocných činnostiach, a to o 31,4 percenta. Nárast v poštových službách a službách kuriérov bol podľa ŠÚ SR na úrovni 19,6 percenta. Medziročnému nárastu pomohla podľa hovorkyne úradu Jany Morháčovej aj pozemná doprava vrátane dopravy potrubím, ktorá má na vytvorených tržbách odvetvia viac ako polovičný podiel. Rast predstavuje 10,6 percenta. Výrazne pod úrovňou marca minulého roka však boli tržby v leteckej i vodnej doprave.

Vo vlakoch a autobusoch sa v marci 2021 odviezla len necelá polovica cestujúcich ako v porovnateľnom mesiaci pred koronakrízou. Dynamiku úbytku utlmil fakt, že marec 2020 bol už obdobím prepadu pod vplyvom pandémie. Všetky prostriedky nákladnej dopravy prepravili v marci 2021 viac ako 18 miliónov ton tovaru, čo je v medziročnom porovnaní o 0,2 percenta menej. Vlaňajší marec už ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19 a preprava už vtedy zaznamenala výrazný prepad o viac ako pätinu.

Vo verejnej nákladnej doprave sa prepravilo 13,4 milióna ton tovaru. Medziročný pokles prepravy realizovanej podnikmi, ktoré majú dopravu ako hlavnú činnosť, dosiahol 3,6 percenta. V porovnaní s vlaňajším marcom sa zvýšila preprava tovaru v cestnej (o 10,5 percenta), ale predovšetkým v železničnej nákladnej doprave, a to o 15,8 percenta. Objem tovaru prepraveného po železnici zaostával oproti stavu pred dvoma rokmi o 4,4 percenta. Po cestách sa v rámci verejnej dopravy prepravilo v marci 46,6 percenta a po železnici 25,8 percenta tovaru.

Výkony v nákladnej doprave, ktoré okrem množstva prepravovaného tovaru zohľadňujú aj prepravnú vzdialenosť, dosiahli v marci tohto roka vyše 3,2 miliardy. tonokilometrov (tkm) a medziročne boli vyššie o 14,9 percenta. Pozitívny trend prepravy množstva tovaru na dlhšie vzdialenosti ovplyvnili vyššie výkony v cestnej, ale najmä výrazne vyššie výkony v železničnej nákladnej preprave. Hoci sú medziročné nárasty výkonov v nákladnej doprave v marci tohto roku značné, stále sú zhruba o desatinu nižšie ako v porovnateľnom mesiaci pred koronakrízou.

Vo všetkých druhoch verejnej osobnej dopravy sa v marci 2021 prepravilo celkovo 27,3 milióna ľudí, čo bolo o 32,4 percenta osôb menej ako v marci pred rokom. Počet prepravených osôb bol však stále až o 55 percent nižší ako v marci 2019. Výkony v osobokilometroch v osobnej doprave ukazujú, že pokles má najmä cestovanie na dlhšie vzdialenosti a preto dynamika ich poklesu je vyššia ako pri cestujúcich. Marcový medziročný pokles dosiahol vyše 40 percent. Týka sa to predovšetkým železničnej dopravy s medziročným úbytkom 48 percent.

Nákladnou dopravou sa v 1. štvrťroku 2021 prepravilo 52,3 milióna ton tovaru a medziročne sa preprava tovaru znížila o 4,8 percenta. Výkony v tonokilometroch boli vyššie o 4,7 percenta. Osobnou dopravou sa pri medziročnom poklese o 52,4 percenta prepravilo 75,4 milióna ľudí a výkony v osobokilometroch klesli o 64,3 percenta. V železničnej doprave sa preprava osôb znížila o 59,8 percenta a v cestnej doprave o 51,4 percenta.

- Reklama -