Počet dlhodobo nezamestnaných na Slovensku stúpa, je ich už viac ako 90-tisíc

0
Ilustračná snímka. (Foto: jannonivergall, Pixabay)

Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu apríla tohto roka 93,9 tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako jeden rok. V porovnaní s marcom tak počet dlhodobo nezamestnaných stúpol o 4,5 tisíca. Medziročne ide o nárast o 54 percent, teda o 33,2 tisíca dlhodobo nezamestnaných. Vyše jedného roka sú tak bez práce štyria z desiatich evidovaných nezamestnaných. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najviac dlhodobo nezamestnaných sa nachádza v Prešovskom kraji. Ku koncu štvrtého mesiaca tohto roka išlo o 24,8 tisíca nezamestnaných. Prispeli k tomu predovšetkým okresy Prešov, Vranov nad Topľou a Kežmarok, v ktorých počet nezamestnaných nad jeden rok presiahol 3,3 tisíca. V Košickom kraji nemalo v apríli prácu viac ako jeden rok 23,1 tisíca evidovaných nezamestnaných. Najhoršia situácia bola v tomto kraji v okresoch Trebišov, Košice-okolie, Rožňava a Michalovce, keď v okrese Trebišov bolo takmer 4,6 tisíca ľudí s nezamestnanosťou nad jeden rok a v okresoch Michalovce, Košice-okolie a Rožňava cez 3-tisíc takýchto osôb.

Tretím najhorším krajom je z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti Banskobystrický kraj. V ňom je bez práce viac ako dvanásť mesiacov 17,8 tisíca osôb. Nad všetkými okresmi Banskobystrického kraja vyčnieva okres Rimavská Sobota, kde je dlhodobo nezamestnaných 5,2 tisíca ľudí. Lepšia situácia je v Žilinskom kraji, kde počet nezamestnaných nad jeden rok na konci apríla dosiahol 8-tisíc osôb. Nasleduje Nitriansky kraj, ktorý v tejto kategórii eviduje 6,3 tisíca nezamestnaných. V Trenčianskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných ľudí predstavoval 5-tisíc. V Bratislavskom kraji bolo minulý mesiac bez práce viac ako jeden rok 4,9 tisíca ľudí a v Trnavskom kraji 4,1 tisíca osôb.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v apríli medzimesačne zvýšila o 0,02 percentuálneho bodu na 8 percent. Medziročne miera nezamestnanosti na Slovensku v minulom mesiaci stúpla o 1,43 percentuálneho bodu. Počet uchádzačov o zamestnanie pripravených ihneď nastúpiť do práce dosiahol apríli tohto roka 219 293 osôb, čo je v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nárast o 666 osôb.

- Reklama -