Predaj úžitkových áut v apríli medziročne posilnil o takmer 180 percent

0
Foto: lukpixaby, Pixabay

Predaj úžitkových automobilov na trhu Európskej únie v apríli medziročne stúpol o 179,2 percenta na 171 283 vozidiel. Hlavným dôvodom tohto prudkého rastu bola však veľmi nízka porovnávacia základňa, keďže v apríli minulého roka sa prvý raz počas celého mesiaca uplatnili reštrikcie zamerané na obmedzenie šírenia koronavírusu. Informovalo o tom v stredu na svojej internetovej stránke Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

Vo viacerých členských krajinách únie minulý mesiac registrovali trojciferný rast odbytu úžitkových áut, vrátane troch zo štyroch kľúčových trhov, a to Talianska (+642,3 %), Španielska (+547,3 %) a Francúzska (412,9 %). Nemecký trh s rastom predaja komerčných automobilov o 60 percent tiež výrazne prispel k celkovému výkonu európskeho automobilového trhu.

Počas januára až apríla dopyt po úžitkových vozidlách v Európskej únii stúpol o 42,1 percenta. Vďaka pozitívnym výsledkom v marci a apríli sa na trhu únie predalo 673 179 úžitkových áut. V rámci kľúčových trhov najviac stúpol odbyt v Taliansku (+75,1 %). Po ňom nasledovali Francúzsko (+62,9 %), Španielsko (+43,8 %) a Nemecko (+15,1 %).

- Reklama -