Vláda prijala návrh cestovného semaforu

0
Ilustračná fotografia (Foto: SITA/Úrad vlády SR)

Úlohou cestovného semaforu je rizikový monitoring hraníc počas pandémie COVID-19 a tiež epidemiologické zabezpečenie vstupu na územie SR tak, aby sa predišlo zbytočnému riziku opätovného zavlečenia nákazy. Vyplýva to z materiálu Ministerstva zdravotníctva SR, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda. Do platnosti vstúpi v pondelok 31. mája.

Cestovný semafor umožňuje ľahký a jasný prehľad o epidemiologickej situácií v krajinách sveta, ktoré delí na zelené, červené a čierne krajiny. Súčasne poskytuje jednoduché, zrozumiteľné, cielené a vykonateľné epidemiologické opatrenia v podobe karanténnych a diagnostických nástrojov. Tie sú podľa materiálu nastavené tak, aby čo naviac motivovali k cestovaniu po zelených krajinách a odrádzali od návštevy do čiernych krajín, kde existuje vážne riziko zavlečenia nových a nebezpečných mutácií.

Zelené krajiny sú tie, v ktorých je epidemická situácia priaznivá, patria sem všetky krajiny Európskej únie bez rozdielu na epidemickú situáciu. Červené krajiny sú definované nepriaznivou epidemickou situáciou, kde je 14-dňová miera infekčnosti vyššia ako 50 na 100-tisíc obyvateľov, alebo sa tam epidemická situácia rýchlo zhoršuje. Čierne krajiny sú definované výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov SARS-CoV-2 s výnimkou takzvaného britského variantu. Pod túto definíciu aktuálne spadajú štáty ako Brazília, India či Juhoafrická republika. Ďalej sa sem radia krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými alebo nekvalitnými dátami. Pod túto definíciu spadajú mnohé zámorské mikroštáty alebo väčšina krajín afrického kontinentu. Úrad verejného zdravotníctva SR bude prostredníctvom pravidelných vyhlášok precizovať červené a čierne krajiny pre potreby pravidelných cestujúcich, takzvaných pendlerov.

- Reklama -