NR SR dnes: Heger má vysvetliť stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v tajnej službe

0
predseda vlády Eduard Heger (Foto: SITA/Branislav Bibel)

 Poslancov Národnej rady SR (NR SR) dnes čakajú dve schôdze. Od 9:00 má predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) na mimoriadnej schôdzi v utajovanom režime vysvetliť zámer a výsledky minulotýždňového stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu so zástupcami bezpečnostných zložiek v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Zvolanie schôdze iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD).

„Z verejných zdrojov vyplýva, že toto stretnutie sa malo zaoberať podozreniami z manipulácie vyšetrovania niektorých verejne známych korupčných prípadov,” píše sa v odôvodnení zvolania schôdze. Ako sa v ňom ďalej uvádza, je bezprecedentné, aby sa politickí predstavitelia zaoberali obdobnou problematikou a pokiaľ nebude obsah a priebeh stretnutie vysvetlený, „bude dochádzať k nenapraviteľnému podkopávaniu základov právneho štátu a dezilúzii verejnosti v spravodlivosť a zákonnosť”.

V pondelok 17. mája sa v budove SIS uskutočnilo stretnutie najvyšších ústavných činiteľov a vysokých predstaviteľov štátu. Svoju účasť na stretnutí potvrdili premiér Heger, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), generálny prokurátor Maroš Žilinka a šéf policajného zboru Peter Kovařík. Svoju účasť potvrdila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa medializovaných informácií boli v sídle SIS aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, šéf SIS Michal Aláč a šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

O 13:00 má po týždňovej prestávke deviatym rokovacím dňom pokračovať 28. schôdza parlamentu. Plénum má rozhodnúť o tom, či prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o štátnom rozpočte. Majú sa ňou navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o 3,4 miliardy eur, pričom navýšenie výdavkov v súvislosti s pandémiou je o 2,4 miliardy eur. Nepandemické výdavky by mali vzrásť takmer o miliardu eur.

Poslanci majú ešte na aktuálnej schôdzi voliť podpredsedu NR SR a šéfa výboru pre sociálne veci. Strana Za ľudí za podpredsedu parlamentu nominovala Tomáša Lehotského, ktorý má na tomto poste nahradiť Juraja Šeligu (obaja Za ľudí). Namiesto Jany Žitňanskej má výboru predsedať Vladimír Ledecký (obaja Za ľudí).

- Reklama -