Premiér sa poďakoval Mičovskému za odvedenú prácu, jeho rozhodnutie podať demisiu rešpektuje

0
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽaNO) (Foto: TASR)

Premiér SR Eduard Heger sa v utorok poďakoval ministrovi pôdohospodárstva SR Jánovi Mičovskému za odvedenú prácu na rezorte, jeho rozhodnutie podať demisiu rešpektuje. Informoval o tom v utorok tlačový odbor Úradu vlády SR. „Pána ministra Jána Mičovského vnímam ako človeka s veľkým zmyslom pre spravodlivosť. Jeho rozhodnutie akceptujem a vyjadrujem vďaku za odvedenú prácu v rezorte, v ktorom zdedil po bývalých vládach premyslený systém nezaslúžených privilégií a úplatkov. Očista tohto rezortu však bude pokračovať, rovnako ako nastavenie nových spravodlivých pravidiel v dotačnej politike,“ povedal Heger.

Na demisiu Mičovského má však iný názor opozičná strana Hlas-SD, podľa ktorej neschopnosť a škandály ministra boli neudržateľné. Odstúpiť mal podľa Hlasu už dávno. „Po lesníkovi Jánovi Mičovskom zostáva celý agrorezort v totálnom rozklade. Agropotravinári sú 8 mesiacov v štrajkovej pohotovosti a ak vláda neschváli kofinancovanie štátu pre nové programovacie obdobie na úrovni 45 %, vyjdú do ulíc. Ochrana spotrebiteľa nefunguje, agrorezort prepúšťa pracovníkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, počty potravinových kontrol sú najnižšie v histórii a reťazcom ide OĽaNO znižovať pokuty. Potravinárom zasa Mičovský pohádzal polená pod nohy legalizáciou nekalých praktík obchodníkov. Mičovský sa jednoducho zapíše do histórie ako najneschopnejší minister pôdohospodárstva v histórii našej krajiny,“ povedal poslanec NR SR a člen strany Hlas-SD Róbert Puci.

Na kritiku Hlasu nadviazal aj podpredseda Progresívneho Slovenska a europoslanec Martin Hojsík, podľa ktorého odstúpenie Mičovského prekvapilo len tým, že prišlo až teraz. „Farmári na potenciálne korupčné správanie šéfky Slovenského pozemkového fondu (SPF) upozorňovali ministra už pred rokom, no on ich ignoroval. Je smutné, že pán Mičovský si korupciu v SPF všimol až potom, čo jeho šéfku zatkla NAKA,” povedal Hojsík. Problémov na agroministerstve však bolo podľa neho viac. „Takmer všetci ľudia, ktorí s pánom Mičovským pracovali, odišli pre jeho manažérsku nekompetentnosť,” pokračoval Hojsík s tým, že za dalšie Mičovského zlyhanie považuje aj neschopnosť presadiť dôležitosť
pôdohospodárstva v slovenskom pláne obnovy.

- Reklama -