Taliansko: Zrútenie lanovky prežil 5-ročný chlapec, minister dopravy sľúbil vyšetrenie nešťastia

0
Foto: SITA/ Soccorso Alpino e Speleologico Piemontese via AP

Taliansky minister dopravy Enrico Giovannini v pondelok sľúbil vyšetrenie príčiny nedeľňajšieho pádu lanovkovej kabínky v severnom Taliansku, pri ktorom zahynulo 14 ľudí.

Kabínka spadla neďaleko vrcholu hory Mottarone v Piemonte, ktorý lanovka spája s mestom Stresa. Starostka mesta Marcella Severino uviedla, že sa zrejme pretrhlo lano, kabínka sa rozkývala, narazila do podperového stožiara a dopadla na zem. V tej chvíli sa kabínka niekoľkokrát prevrátila a narazila do stromov. Podľa Severino niektoré obete pri incidente vypadli von.

Foto: SITA/Vigili del Fuoco via AP

Ako jediný túto katastrofu prežil 5-ročný izraelský chlapec žijúci v Taliansku, ktorého hospitalizovali v Turíne s početnými zlomeninami. Pri nešťastí však prišiel o oboch rodičov, dvoch starých rodičov i mladšieho brata.

Hovorca talianskej horskej záchrannej služby Walter Milan povedal, že v čase nešťastia bola kabínka vysoko nad zemou. Ako tiež podotkol, lanovku v roku 2016 zrenovovali, v roku 2017 prešla kompletnou kontrolou údržby a len nedávno ju po pandemických lockdownoch znovu otvorili.

Mottarone, ktorá sa týči nad jazerom Maggiore, dosahuje výšku 1491 metrov nad morom. Na hore sa nachádza malý zábavný park Alpyland a v oblasti sa tiež nachádzajú cyklotrasy a turistické chodníky.

- Reklama -