Pre vynútené pristátie lietadla s novinárom si rezort zahraničia predvolal bieloruského diplomata

0
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (SaS) Foto: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) si dnes predvolalo chargé d’affaires Bieloruska v Bratislave, ktorému tlmočilo ostrý protest vlády SR v súvislosti s vynúteným pristátím civilného lietadla na linke Atény – Vilnius, ku ktorému došlo v Bielorusku v nedeľu 23. mája. Ako ďalej rezort zahraničia informoval v tlačovej správe, politicky motivovaný krok bieloruského režimu pod falošnou zámienkou údajného teroristického ohrozenia ohrozil bezpečnosť vyše 170 cestujúcich osôb, vrátane občanov Európskej únie.

„MZVEZ SR dôrazne požiadalo o bezodkladné prepustenie zadržaného novinára Romana Protaseviča a jeho priateľky, o objektívne, dôkladné, nezávislé vyšetrenie incidentu za účasti medzinárodných expertov a o spravodlivé potrestanie vinníkov,” zdôraznilo ministerstvo. Vynútené pristátie civilného letu pod zámienkou bomby na palube a následné zatknutie nezávislého novinára podľa rezortu dokazuje, že bieloruský režim nemá žiadne zábrany pri potláčaní práv občanov Bieloruska, pričom sa neštíti ani hazardovania so životmi občanov iných krajín.

Bieloruský novinár Raman Pratasevič bol pasažierom lietadla spoločnosti Ryanair, ktoré letelo z Atén do Vilniusu, no odklonili ho do bieloruskej metropoly Minsk pre bombovú hrozbu. Po pristátí novinára na letisku zatkli. Tlačová služba bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka informovala, že osobne nariadil, aby lietadlo sprevádzala do Minsku stíhačka MiG-29. Bombovú hrozbu podľa nej nahlásili, keď sa lietadlo nachádzalo nad bieloruským územím. Úrady neskôr uviedli, že v lietadle nenašli žiadne výbušniny.

- Reklama -