Mesík: Dúfajme, že mnohí očkovaní nevyhrali lístok na Titanic

0
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto: facebook J.Mesíka)

Sú zaočkovaní ľudia menším epidemiologickým rizikom? Keď dostanú zelený covid pas a budú sa môcť voľne pohybovať, nebudú prenášať koronavírus medzi krajinami? “To je žiaľ, ilúzia, pretože aj časť zaočkovaných sa znovu nakazí a budú prenášačmi,” hovorí analytik globálnych rizík Juraj Mesík.

Aký je váš názor na covid-19 a chystané green pasy, ktoré majú v lete zabezpečiť voľný pohyb bez obmedzení medzi štátmi Európskej únie?

Politici na celom svete chápu, že držať ľudí dlhšie zavretých v rozličných karanténach, či už lokálnych alebo štátnych, je pre nich politicky veľmi riskantné a dlhodobo neudržateľné. Plus je tu obrovský tlak turistického biznisu. Idea extra pasov a rozdelenia občanov na rôzne kasty má najmenej dva hlavné dôvody. Ten idealistickejší motív spočíva v nádeji, že zaočkovaní ľudia sú menšie epidemiologické riziko a nebudú koronavírus prenášať medzi rôznymi krajinami. To je žiaľ, ilúzia, pretože aj časť zaočkovaných sa znovu nakazí a budú prenášačmi. Ten neidealistický motív spočíva v túžbe politikov dotlačiť ešte pred dovolenkovou sezónou čo najviac ľudí do očkovania, a dúfajú, že obmedzením slobody cezhraničného pohybu prinútia cestovania-chtivú časť verejnosti, ktorá by inak s očkovaním počkala, aby sa dala zaočkovať. Mnohí to, samozrejme, aj urobia – presne tak ako si masy Slovákov nechali pravidelne špajdľovať nosy, aby mohli chodiť do práce a na úrady.

Značná časť verejnosti sa hnevá, že sú  porušené ich práva. Virálnym sa stalo na internete vystúpenie rakúskej poslankyne Belakowischovej, ktorá sa veľmi nahlas pýtala, či je sloboda  podmienená očkovaním a či sa spoločnosť delí na dobrých očkovaných a neposlušných neočkovaných?  A to sa pýta dosť veľa ľudí, dôvodov na neočkovanie majú ľudia mnoho a majú plné právo sa rozhodnúť o svojom zdraví.

Keby bol covid neliečiteľnou smrteľnou chorobou, keby veda spoľahlivo poznala dlhodobú účinnosť a vedľajšie účinky rozličných vakcín proti covidu a keby bolo očkovanie jedinou možnosťou, ako zásadne znížiť riziko prenosu vírusu, tak by som bol ochotný chrániť životy časti ľudí obmedzením slobody všetkých. Sú tu ale tri zásadné problémy: 

  1. Covid je dnes už veľmi dobre a lacno liečiteľná choroba. Samozrejme len tam, kde ho dovolili účinne liečiť. 
  2. Aké budú stredne a dlho-dobá účinnosť, vedľajšie účinky a riziká rozličných vakcín dnes nikto spoľahlivo nevie, takže občan nemá možnosť informovaného výberu. 
  3. Znížiť riziko prenosu koronavírusu dokážeme aj lacnou a vysoko účinnou chemoprofylaxiou pomocou vitamínu D, ivermektinu a iných látok.

Vakcíny podľa vás nie sú v tejto chvíli ani jediný, ani najbezpečnejší, ani najspoľahlivejší spôsob zníženia cezhraničného prenosu koronavírusu, tak?

Áno. Sú len politicky preferovanou možnosťou, ktorá len v rámci Európy stojí desiatky miliárd eur. Plus – úplne abstrahujeme od skutočnosti, že masová vakcinácia uprostred pandémie predstavuje mohutný urýchľovač evolúcie a selekcie nových mutantov koronavírusu s potenciálne tragickými dôsledkami pre celý svet.

Graf ukazuje denný počet obetí covidu v krajinách s rozličnými stratégiami boja s epidémiou: Uruguaj, Maďarsko a Británia vsadili na vakcináciu – v Uruguaji je dnes zaočkovaných 44% obyvateľstva, v Maďarsku 50%, v Británii 55%. Portugalsko a Južná Afrika dokázali zraziť zomieranie bez vakcín, Fínsko a Nórsko masové zomieranie nikdy nedopustili. Dnes zomiera v najzaočkovanejšej krajine EU – v Maďarsku – denne 120 x viac ľudí ako vo Fínsku, 34 x viac ako v Nórsku a 5 x viac ako v chudobnej Juhoafrickej republike. V Uruguaji zomiera aktuálne najviac ľudí na milión obyvateľov na celom svete. Dáta sú z 20. mája 2021.

V minulosti ste sa vyjadrili, že s očkovaním počkáte do jesene, ešte stále je to tak?

No, ja počkám do jesene alebo zimy.

Čo si myslíte o očkovaní tehotných žien a detí?

Nuž, ja čakám aj ako netehotný dospelý muž: ako tehotná žena alebo dieťa by som počkal o to viac. A keby som patril k tým, čo už covid prekonali, tak by som bol ešte opatrnejší.

Slovensko vytvorilo pre očkovaných aj tak škandál,  keď im zobralo možnosti využívať priority v cestovaní v rámcii V4 tým,  že štát nebol  schopný vyrobiť medzinárodne platný certifikát. To ako hodnotíte?

Oproti tým zhruba 17 a pol tisícom zbytočných hrobov čo na Slovensku pribudlo od 26. októbra 2020, keď vláda v dokumente “Terapeutický manažment pacientov s COVID-19” prikázala ambulantným lekárom covid neliečiť a v nemocniciach do nich potom pumpovať neúčinný remdesivir po 2100 eur, je toto úplná, ale úplná taľafatka. Bezvýznamná téma slúžiaca na odklonenie pozornosti verejnosti od tragického zlyhania vlády.

Je pred letom, mnohí sa už nevedia dočkať dovoleniek a výletov, hlavne po období lockdownov a obmedzení. Ako podľa vás zasiahne dovolenková sezóna do vývoja covid-19 v Európe a na Slovensku?

Samozrejme, že zvýši cirkuláciu vírusu po Európe aj po celom svete. Pokiaľ ale rôzne štáty zvýšia odolnosť svojho obyvateľstva jednoduchými a lacnými opatreniami ako sú fortifikácia potravín vitamínom D, monitorovanie jeho hladín v rizikových skupinách, zabezpečenie včasnej liečby a profylaxie účinnými, lacnými a všeobecne dostupnými liečivami, potom sa zvýšený počet infikovaných nemusí pretaviť do výrazného rastu úmrtnosti. Ale isté to nie je, pretože nevieme aké nové kmene vírusu medzitým vzniknú a rozšíria sa, plus nevieme ako na takéto nové kmene budú reagovať napríklad niektorí zaočkovaní ľudia. Môžeme len dúfať, že nevyhrali cestovný lístok na Titanic.

 

- Reklama -