Boje obmedzili v Pásme Gazy prístup k čistej vode

0
Medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z pásma Gazy vypukli najvážnejšie boje od roku 2014. Zdroj: TASR/AP

Približne 800-tisíc ľudí v Pásme Gazy nemá pravidelný prístup k čistej vode z vodovodu, keďže takmer 50% z tamojšej vodovodnej siete poškodili nedávne boje medzi Izraelom a militantmi z palestínskeho hnutia Hamas. Informovala o tom Organizácia Spojených národov (OSN).

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) tiež s odvolaním sa na ministerstvo verejných prác a bývania v Gaze informoval, že 11-dňová kampaň vyústila do poškodenia alebo zničenia takmer 17-tisíc bytových a komerčných jednotiek. To zahŕňa 769 bytových a komerčných jednotiek, ktoré sú vyhlásené za neobývateľné, najmenej 1 042 jednotiek v 258 budovách, ktoré sú zničené, a ďalších 14 538 jednotiek, ktoré utrpeli malé škody.

Boje, ktoré sa začali 10. mája a skončili v piatok, tiež poškodili 53 vzdelávacích zariadení, šesť nemocníc a 11 centier primárnej zdravotnej starostlivosti. Jedno zdravotné stredisko je vážne poškodené a jedna nemocnica nie je prevádzkyschopná, pretože nemá dostatok elektriny. Školy v Gaze zostávajú zatvorené, čo postihlo zhruba 600-tisíc detí.

OSN tiež v piatok oznámila, že na núdzovú humanitárnu pomoc Gaze vyhradila 18,6 milióna dolárov a na budúci týždeň plánuje vydať bleskovú výzvu na poskytnutie finančných prostriedkov na pokrytie potrieb v priebehu nasledujúcich troch mesiacov. Hovorca OSN Stéphane Dujarric uviedol, že šéf núdzovej pomoci OSN Mark Lowcock po prímerí medzi palestínskymi militantmi a Izraelom uvoľnil 4,5 milióna dolárov z núdzového fondu pre Gazu. Už počas týždňa pritom uvoľnil z fondu 14,1 milióna dolárov. Dujarric tiez uviedol, že sa OSN v piatok podarilo poslať do Pásma Gazy 13 kamiónov s humanitárnou pomocou.

Spomenuté prímerie začalo platiť v piatok po 11-dňovej kampani, ktorá si vyžiadala viac ako 250 mŕtvych, väčšinou Palestínčanov. Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného egyptského diplomata informovala, že egyptskí mediátori pokračujú v rozhovoroch s Izraelom a Palestínčanmi o upevnení prímeria a zabezpečení dlhodobého pokoja. Rokovania podľa diplomata zahŕňajú dohodnuté opatrenia v Pásme Gazy a Jeruzaleme, medzi ktorými sú aj spôsoby, ako zabrániť činnosti, ktorá viedla k ostatným bojom.

- Reklama -