List Alberta Einsteina s jeho známou rovnicou vydražili za 1,2 milióna dolárov

0
Albert Einstein (Autor: youtube.com)

List fyzika Alberta Einsteina, v ktorom zapísal jeho slávnu rovnicu E = mc2, predali na aukcii za viac ako 1,2 milióna dolárov. Je to približne trojnásobne viac ako sa očakávalo, uviedla v piatok americká spoločnosť RR Auction. List z 26. októbra 1946 adresovaný poľsko-americkému fyzikovi Ludwikovi Silbersteinovi, ktorý bol známy kritik niektorých Einsteinových teórií, aukčná sieň predtým odhadla na zhruba 400-tisíc dolárov.

Archivári v Einstein Papers Project, za ktorým stoja California Institute of Technology a Hebrejská univerzita v Jeruzaleme, tvrdia, že existujú len tri ďalšie známe príklady slávnej rovnice zapísané Einsteinovou rukou.

Tento štvrtý príklad je jediný v súkromnej kolekcii a zverejnili ho nedávno, uviedla RR Auction. List, ktorý je napísaný v nemčine, bol súčasťou Silbersteinových osobných archívov, ktoré predali jeho potomkovia.

RR Auction identifikovala kupca listu ako anonymného zberateľa dokumentov.

Rovnica E = mc2 (energia sa rovná násobku hmoty a druhej mocniny rýchlosti svetla, pozn. red.) je základnou myšlienkou modernej fyziky a dokazuje, že hmotnosť telesa je mierou obsahu jeho energie

- Reklama -