BUDAJ: Úbytok rastlinných a živočíšnych druhov zvyšuje riziko výskytu pandémií

0
Ján Budaj (OĽaNO), minister životného prostredia (Foto: TASR)

Neustály úbytok rastlinných a živočíšnych druhov zvyšuje riziko výskytu pandémií. Pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity, teda biologickej rozmanitosti, to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj. V tlačovej správe o tom informoval Michal Cákoci z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR). Podľa šéfa envirorezortu úbytok rastlín a živočíchov zvyšuje šancu prenosu takzvaných zoovírusov zo zvieraťa na človeka.

Budaj preto apeluje na ľudí, aby prehodnotili vzťah k prírode a starostlivosti o životné prostredie. Poškodzovanie ekoystémov má totiž závažné dopady na kvalitu života všetkých organizmov. Ochrana biodiverzity a adaptácia na zmenu klímy preto predstavujú dva piliere slovenského plánu obnovy, v ktorom je na ochranu biodiverzity vyčlenených 159 miliónov eur.

„V boji za zachovanie biodiverzity musíme zintenzívniť naše úsilie a presadzovať ambicióznejšie ciele, pretože nemáme k dispozícii na život žiadnu inú planétu. Vyzývam všetkých občanov, aby sa pri turistike, návšteve národných parkov, alebo len obyčajných potulkách prírodou, správali zodpovedne a ohľaduplne. Prežitie flóry a fauny je aj naším prežitím,“ zdôraznil minister Ján Budaj.

V máji 2020 Európska komisia (EK) predložila novú, ambicióznejšiu stratégiu v oblasti biodiverzity do roku 2030. Jej cieľom je odvrátiť kolaps ekosystémov a zabrániť ďalšej strate rastlinných a živočíšnych druhov. EK ju plánuje predstaviť na konferencii zmluvných strán Dohovoru OSN o biologickej diverzite v čínskom Kunmingu. Na podujatí sa očakáva aj schválenie globálneho biodiverzitného rámca po roku 2020. Tieto dokumenty budú tvoriť základ novej biodiverzitnej stratégie a akčného plánu pre Slovensku do roku 2030. Medzinárodný deň biodiverzity každoročne pripadá na 22. mája po tom, ako bol 22. mája 1992 prijatý text Dohovoru o biologickej diverzite.

- Reklama -