Zurian sa rozhovoril: Hegera vraj vydierali a Matovič sľuboval milióny z rozpočtu za odmenu

0
ex riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian (Foto: SITA/Polícia SR)

Zurian sa rozhovoril! Bývalý šéf NAKA poskytol rozhovory TV Markíza aj TV Joj. Ako uviedol, stále nevie, z čoho je obvinený. Čo ale vie je, že bývalý námestník SIS, dnešný kajúcnik Boris Beňa, mu mal povedať, že bývalý premiér Matovič sľúbil navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur, ak zoberú do väzby ďalšieho kajúcnika Ľudovíta Makóa.

Branislav Zurian podal minulý týždeň trestné oznámenie. Či jeho obvinenie súvisí s ním, nevie. Pre TV Joj uviedol: “Neviem sa k tomu vyjadriť, lebo stále neviem, z čoho som obvinený. Čítam akurát mediálne výstupy a čítam tam, že by som mal byť obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenia utajovanej skutočnosti. Nemám to ale potvrdené… Ak to s tým súvisí, tak potom si myslím, že to má súvis aj s mojim trestným oznámením, ktoré médiá zverejnili tento týždeň,” dodal. 

V trestnom oznámení Zurian uvádzal to, čo mu Beňa povedal. Že mal byť barter bývalého premiéra Matoviča s vedením Slovenskej informačnej služby. “To slovo barter som tam uviedol hlavne preto, lebo všetko som do trestného oznámenia nedal, nakoľko po dohode s právnikom som si chcel detailnejšie skutočnosti, keď ma bude vypočúvať vyšetrovateľ NAKA alebo vyšetrovateľ UIS (Úrad inšpekčnej služby),” vyhlásil Zurian. To sa podľa bývalého šéfa NAKA doteraz nestalo. 

Barter mal podľa slov Beňu Zurianovi spočívať v tom, že Makó mal vtedy vydierať Eduarda Hegera. “Mal ho vydierať v súvislosti so šéfom Tiposu, pánom Kaňkom, ktorý mal byť konateľom nejakej spoločnosti Oliva. Tieto dokumenty mal proti pánovi Hegerovi a v tom čase Makó mal s nimi obchodovať,” uviedol Zurian. 

Generálny riaditeľ Tiposu Marek Kaňka reagoval: “Týmto tvrdeniam vôbec nerozumiem a nemám absolútne žiadnu vedomosť o tom, akým spôsobom a prečo by niekto chcel moju osobu takto zneužívať. Práve naopak, spoločnosť Oliva je stále v súdnom spore s finančnou správou. Danú vec som viackrát transparentne komunikoval.” 

“To, ako mi povedal zločinec Beňa pri stretnutí, myslím, že to boli dve stretnutia, jedno v kancelárii a jedno v reštaurácii. Raz to bolo v reštaurácii a tam konkrétne mi uviedol, že premiér Matovič im sľúbil zvýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur ak zoberú Makóa do Slovenskej informačnej služby. Či sa tak stalo, či je to pravda, neviem, ale toto mne Beňa povedal,” vyhlásil pre TV Joj exriaditeľ NAKA. 

Tieto skutočnosti chcel Zurian podľa svojich slov oznámiť vyšetrovateľovi, čo mu nebolo dovolené. “Myslím si, že z tohto dôvodu je teraz taký problém s mojou osobou,” povedal pre TV JOJ Zurian. Ako doplnil, nevie, či navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur Slovenská informačná služba aj dostala.

​Exriaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana chceli dnes ráno zadržať v jeho popradskom byte, v ktorom ale Zurian nebol. Je momentálne v zahraničí, s políciiou chce spolupracovať, ale aktuálne čaká na covid pcr testovanie.  

- Reklama -