Španielsko: Z enklávy Ceuta nasmerovali späť do Maroka viac ako 6600 migrantov

0
Foto: SITA/AP Photo/Bernat Armangue

Viac ako 6600 z vyše ôsmich tisícok migrantov, ktorí tento týždeň zaplavili španielsku severoafrickú enklávu Ceuta, poslali naspäť do Maroka.

Podľa španielskych úradov sa do Ceuty v priebehu dvoch dní dostalo asi 8-tisíc ľudí vrátane asi 1500 maloletých osôb. Mnoho migrantov preskočilo alebo oboplávalo dvojitý hraničný plot vyčnievajúci do mora alebo prešli hranicou počas odlivu. Po tom, ako Maroko zvýšilo ostražitosť na hraniciach, však už dva dni po sebe nezaznamenali žiadne ďalšie pokusy dostať sa do Ceuty.

V neďalekej Melille, ďalšej španielskej enkláve na severe Afriky, pohraničné bezpečnostné sily na oboch stranách stále odrážajú nápor skupín mladých ľudí, ktorí sa snažia dostať do Španielska.

Spomenuté enklávy Ceutu a Melillu vnímajú mnohí africkí migranti ako vstupný bod do Európy, pričom každý rok riskujú zranenia a dokonca smrť, keď sa snažia dostať cez oplotenie, skrývajú sa vo vozidlách alebo sa pokúšajú oboplávať vlnolamy, ktoré pri hranici s Marokom vyčnievajú niekoľko metrov do Stredozemného mora.

Vlani do oboch enkláv prišlo po mori alebo po zemi 2 228 migrantov, rok predtým 7 899.

- Reklama -